Home > Africa Oil rusar efter lämnat verksamhetsuppdateringen

Africa Oil rusar efter lämnat verksamhetsuppdateringen

Africa Oil lyfte 12 procent till 50 kronor i öppningshandeln på onsdagen efter att ha lämnat en verksamhetsuppdatering på morgonen. Fyndigheten i Lokicharbassängen i Kenya (Ngamia och Twiga) är i världsklass och resurserna är betydligt större än väntat.

Det säger Remiums råvaruanalytiker Susanna Helgesen till Nyhetsbyrån Direkt inför börsöppningen på onsdagen, efter att oljebolaget Africa Oil aviserat resultat från testborrningar i Kenya och ett nytt oljefynd i samma land.

”Vad gäller nyheterna för Lokicharbassängen var det väldigt starka siffror, bara det är en fyndighet i världsklass. Tidigare har Africa Oil sagt att en fyndighet på 200 miljoner fat krävs för att oljeutvinning i öknen ska vara kommersiellt, och att de nu är över 250 miljoner fat bara där är väldigt positivt”, säger analytikern.

Hon lyfter fram ”väldigt goda flödesegenskaper”, och att det flödade från fler lager än vad Africa Oil tidigare hade räknat med.

”Med de två komponenterna får man ut en betydligt högre resurssiffra än väntat”, säger hon.

Susanna Helgesen tippar att Africa Oil-aktien kan komma att stiga med 5-15 kronor under onsdagen.

”Men det är svårt att säga; marknaden kommer nog att vara besviken över att Sabisaresultaten inte var mer konkreta. Och ibland reagerar inte just Africa Oil-aktien på det sätt man kan vänta sig på nyheter”, säger hon.

Susanna Helgesen säger även att Etukofyndet, med en nettokolumn på 40 meter, är mycket positivt.

”Det hade jag inte väntat mig att det skulle komma så här nära inpå”, säger hon.

Viktigast att hålla koll på framöver för Africa Oil är nu enligt Susanna Helgesen den nya resursrapporten som ska publiceras under augusti-september.

”Dagens nyheter kommer innebära att det som stod i den senaste resursrapporten, som kom för ett år sedan, om den bassäng i Kenya där man har hittat olja kommer att öka väldigt kraftigt.”

En annan analytiker, som vill vara anonym, lämnar följande kommentarer till Nyhetsbyrån Direkt om onsdagens rapport, som han bedömer som ”överlag intressant och positiv”:

*”Volymerna börjar ta sig och jag tycker man kan se att det är kommersiella volymer på gång, vilket är positivt.”

*”Bra flöden utan vatten och inget tapp i tryck vilket är bra, oljan har dock vax i sig vilket ställer lite högre krav på transporten i pipeline där man måste hålla uppe värmen.”

*”Man fortsätter hitta fyndigheter såsom Etuko vilket är värdefullt då man kan koppla på dessa på infrastrukturen som kommer att byggas.”

*”Även om man inte hittade något i Sabisa verkar man ha funnit ett petroleumsystem, och nu gäller det att hitta en reservoar som har en fälla så att man hittar en oljefyndighet och inte bara spåren.”

Morgan Stanley, som följer Africa Oil-partnern Tullow Oil med rekommendationen over-weight, skriver i en kommentar att dagens betydligt ökade resursestimat för Twiga och Ngamia, Etukofyndet och Sabisaindikationerna sammantaget gör att regionen nu kan betraktas som en större ny oljeprovins (”major new emerging oil province”) som snart kan passera Uganda och nå kommersiell bärighet.

Africa Oil-aktien var upp 13,6 procent, eller 6:10 kronor, till kursen 51 kronor klockan 9.25 på Stockholmsbörsen på onsdagen.

Africa Oil
Africa Oil

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto