Home > AirBnB – en framgångsrik börsintroduktion under svåra tider

AirBnB – en framgångsrik börsintroduktion under svåra tider

Det var inte många investerare som trodde att en börsintroduktion i resebranschen skulle bli framgångsrik under ett pandemiår. Men, 2020 har hittills gått emot alla traditionella regler, så varför inte?

Innan vi tar en titt på detaljerna i en av de mest otroliga börsintroduktionerna någonsin bör vi ta en titt på de alternativ som företagsägare har att nå finansiering. Börsintroduktion är ett av dessa sätt. En börsintroduktion handlar om att företaget säljer en del av sitt företag för att finansiera framtida utvecklingar. Exempelvis kan det handla om att expandera till nya marknader, att utöka produktkatalogen och så vidare. Ett annat sätt att söka finansiering kan handla om privata placeringar, nämligen att sälja aktier till privatpersoner.

Om du väljer en börsintroduktion prissätter investmentbanken dina aktier på ett sätt som gör dem lockande för allmänheten. Investmentbanken vill inte representera börsintroduktionen, så ideellt sätt får erbjudandet högre efterfrågan än tillgången. Detta leder oftast till ett högre pris än priset då aktierna börjar tradeas.

Intressanta fakta om AirBnB:s börsintroduktion

Vi kan börja med slutsatsen: detta var en framgångsrik börsintroduktion då priset steg med hela 112% under sin debut, vilket innebär ett börsvärde på 86,4 miljarder dollar. Detta är bara nio månader efter att marknaden bör börsintroduktioner i princip var död.

Vid nuvarande börsvärde tradeas AirBnB till femton gånger de uppskattade intäkterna år 2022. Läs det igen – 2022! Varför är detta viktigt? Det är väldigt viktigt då 15 gånger intäkterna under normala ekonomiska förhållanden (dvs. ingen pandemi, då vaccin redan har börjat rullas ut).

Vi har därmed en förklaring till vad det är som driver nya börsintroduktioner – en rädsla att gå miste om något, billiga pengar, stigande aktiemarknad. Det är också intressant då företagsägare kan välja att snabba på börsintroduktionen eller försena den, beroende på hur det går för aktiemarknaden. Exempelvis vill ingen genomföra en börsintroduktion under en nedåtgående marknad då det finns en hög risk att ingen köper börsintroduktionen.

Men AirBnB, ett reseföretag, bestämde sig för att genomföra en börsintroduktion mitt i en pandemi. Med tanke på resultaten var det ett klokt beslut.

Detta är bara ännu ett exempel på att allt är möjligt på finansiella marknader. Logik ignoreras ofta av förväntningar på framtida kassaflöden, eller genom sentiment på marknaden.

Vi avslutar med detta: vid nuvarande börsvärde är AirBnB värt mer än Accor, Hilton och Marriott tillsammans. Men de genererade -0,3 miljarder dollar EBITDA.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.