Home > Gör mer av det bra och mindre av det dåliga

Gör mer av det bra och mindre av det dåliga

I aktiehandel så inte bara bör man utan måste man sätta sina egna gränser och definitioner för att kunna kvantifiera omgivningen och kunna handla med tillförlitlighet. Om man inte gör detta vilken säkerhet har man då som underlag för sina beslut? Det räcker inte att någon mycket respekterad person har sagt någonting eller att det står i någon ”bra” bok.

Även om man till exempel skulle kopiera en bra handlares tradingsystem rakt av finns ju alltid chansen att han bara haft tur, eller hur? Dessa små psykologiska korn av tvivel kommer också göra sig påminda när det går dåligt och förvärra situationen ytterligare. För att råda bot på detta så  måste du helt enkelt ta reda på  om det stämmer eller inte, helt själv!

Den verkliga världen är fullproppad med denna typ av ritualer, normer och värderingar som gör att man oftast inte behöver göra ett aktivt val. Det kan vara allt ifrån vilka kläder man ”kan” ha på sig, när man ska befinna sig på jobbet eller för all del vilket språk man kan prata för att göra sig förstådd.

Detta har till viss del runnit över till aktiehandeln. Inom både teknisk och fundamental analys finns det en mängd tillvägagångssätt, både riktiga och förgångna, som inte ifrågasätts. De flesta som sysslar med teknisk analys ställer sig positiva till till exempel trendlinjer, RSI, MACD, eller alla dessa nästan likadana candlestick-lexikon som finns på hela webben. Många tycker till exempel att gap ska täppas till, för att någon tycker det, som till exempel jultomten?

Vid fundamental analys är det samma visa. Större vinster ska påverka aktiepriset. Nuvarande kvartal ska bedömas med samma kvartal året innan och inte löpande. Ett lågt P/e-tal är att föredra framför ett högt och man ska köpa värde, vad nu detta är, och så vidare till oändligheten.

Det intressantaste av allt är att både fundamentalister och chartister brukar se ner på varandras metoder men är i realiteten är lika skyldiga till det som de anklagar den andre för. Speciellt fundamental analys lider av brist på all form av statistiskt underlag för sina antaganden.

För att resa sig över detta är det nödvändigt att ta sig an handeln med öppna ögon. Ett gammalt ordspråk är ju att ”om man inte känner sig själv är marknaden en dålig plats att ta reda detta på”, men jag håller inte med. I aktiehandel har man ett gyllene tillfälle att kunna studera sina misstag på ett isolerat sätt sålänge man klarar av att överkomma sitt ego. Visst kan det kännas hemskt att få se resultaten av sina psykologiska sämre sidor svart på vitt men är det inte skönt att veta exakt vad som man måste åtgärda och göra detta? Ett bra sätt att börja är att titta på sina resultat.

Sålänge man inte är helt värdelös kommer där finnas både vinster och förluster. Ett första steg är att titta på vinsterna och ta reda på vad det var som du gjorde rätt, och hur du kan göra om det. Sedan gör du samma sak med förlusterna, men på det sätt att du lär dig känna igen dem och tar reda på vad det var som du gjorde fel. Trial and error. Tillslut har du definierat någonting som du kan kvantifiera och då är det bara att beta igenom material till man känner sig säker på sin sak. Sedan gäller det bara att göra mer av det som fungerar och mindre av det som inte fungerar. Här gäller det att släppa alla fördomar. Om det är praktiskt och fungerar, även om det är riktigt töntigt, så är det nog inte så dumt ändå, eller hur?

Efter ett tag kommer du ha ett tradingsystem, även om det så bara är i ditt huvud, för i realiteten så använder även diskretionära handlare någon typ av kvantifierat material som grund för sitt beslutsfattande, även om det så bara tas från ens egen erfarenhet. Det är om man saknar detta eller måste tänka som det blir problem. Ska man dra det till sin spets så tänk dig själv hur mycket man skulle få sagt om man var tvungen att lära sig ett nytt språk varje gång man skulle prata.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto