Home > Aktiemarknaden går ned då hoppet om stödpaket minskar

Aktiemarknaden går ned då hoppet om stödpaket minskar

Om det finns en drivande kraft på finansiella marknader nuförtiden är det aktiemarknaden i USA. Detta är den mest utvecklade aktiemarknaden världen har, och återspeglar ren amerikansk kapitalism.

Sedan pandemin startade inleddes häftiga rörelser som skapade det snabbaste tjur/björn-genombrottet i historien. Men sen ingrep myndigheterna.

En av de mest effektiva ”medicinerna” för en ekonomi som karaktäriseras av hög arbetslöshet är att expandera både den monetära och finansiella politiken. Fed och kongressen i USA reagerade snabbt, och det gjorde även aktiemarknaden. Den vände snabbt och därmed avslutades den kortaste björnmarknaden i historien. Snacka om en återhämtning!

Prat om stödpaket inför det amerikanska valet

Om det inte hade varit valår i USA hade det sett annorlunda ut under pandemin. Inte nödvändigtvis åtgärder från Fed eller kongressen, men angående det finansiella stödet.

Ett av de mest underskattade talen från en centralbankstjänsteman levererades förra veckan. Fed:s Powell nämnde att Fed:s penningpolitiska verktyg nu nästan har nått sin gräns. Med andra ord finns det inte mycket mer de kan göra. Men om man tar en titt tillbaka i historien har Fed alltid ett äss i rockärmen.

Kanske ville Fed sätta press på kongressen att godkänna ett nytt finansiellt stödpaket. Om man överväger att nästa Fed-möte sker ett par dagar efter det amerikanska presidentvalet så kan det vara så att Fed just nu befinner sig i ett vänta-och-se-läge.

Precis som en sjuk patient är aktiemarknaden beroende av medicin för att börja må bättre. Hittills har aktiemarknaden fått stöd från alla involverade parter. Nu när diskussionerna om ett nytt stöd börjar blekna har aktiemarknaden reagerat genom att korrigera från de höga noteringarna.

En ny studie visade att det är mindre än 20% chans att ett nytt stödpaket släpps innan det amerikanska valet. Det huvudsakliga argumentet för detta är att Pelosi aldrig kommer godkänna något som kan gynna president Trump. Och vem vill ta ansvar för ett avtal innan valet?

Problemet vi har här går bortom aktiemarknaden. Samtidigt påverkar pandemin människors liv. Arbetslöshetsgraden fortsätter att vara hög, och folk är i desperat behov av pengar för att det ska gå runt. Försenade stödpaket kan få allvarliga konsekvenser för samhället.

Det kan bli så att aktiemarknaden sätter press på politikerna under de kommande två veckorna. Vi ska inte glömma hur snabbt saker kan gå från tjurartat till björnartat!

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.