Home > Aktier faller igen då värsta kvartalet på två år slutar: Marknadssvep

Aktier faller igen då värsta kvartalet på två år slutar: Marknadssvep

Amerikanska aktier slutade lägre på torsdagen då den sista handelsdagen i mars markerade det värsta kvartalet sedan 2020.

Nedgångarna förlängde förlusterna på Wall Street efter att indexen tog en fyra dagar lång vinstsvit på onsdagen.

S&P 500 föll 1,57%, medan Dow Jones Industrial Average sjönk 550 punkter eller 1,56%. Nasdaq Composite noterade också liknande förluster, vilket avslutade sessionen på 1,54% ned.

Resultatet utökade benchmarks förluster hittills till 5,6% för S&P 500 och -5,2% för DJIA. Tekniktunga Nasdaq är ned 10,2% YTD efter stor försäljning i sektorn sedan slutet av förra året.

En titt på historiska data visar att de senaste tre månaderna representerar den sämsta kvartalsutvecklingen på aktiemarknaden på två år.

Men medan börserna stängde mars på en lägsta nivå, är S&P 500 fortfarande nära sin rekordhögsta nivå som nåddes förra året. Analytiker har också pekat på att april är en historiskt gynnsam månad för aktier, vilket tyder på att nya rörelser på uppsidan är troliga.

Det sägs att tidigare resultat inte är en indikator på framtida resultat, men om historien rimmar, kan denna april bli det 16:e året på 17 som aktier har stigit högre.

Biden uppmanar amerikanska oljebolag att investera i produktion

I ett kvartal där skenande inflation, krig och en ny covid-19-våg påverkade marknaderna, kom torsdagens negativa avkastning mitt i Rysslands hot om att minska gastillförseln till Europa och USA:s president Joe Biden tillkännagav frisläppandet av 1 miljon fat olja från USA:s strategiska petroleum-reserver. SPR-lättnaden kommer att gälla under de kommande sex månaderna.

Biden noterade att den nuvarande situationen med energipriser och "smärtan vid pumpen för amerikanska familjer " var ett resultat av Putins agerande. Han sa att den bästa orsaken till åtgärder för att sänka priserna var att utbudet skulle öka.

"Amerikanska oljebolag gjorde nästan 80 miljarder dollar i vinst förra året. Det här är inte läge att sitta på rekordvinster. Det är dags att ta steget för ditt lands bästa. För att investera i den omedelbara produktionen måste vi svara på Vladimir Putin", sa Biden.

Oljepriset föll igen på torsdagen under osäkerheten, med WTI-råolja som tappade 6,6% för att nå 100 dollar per fat innan den studsade till +1,05% till 105,87 dollar per fat.

På andra håll sjönk guld med 0,6% till $1 941,50 per ounce, medan Bitcoin sjönk med 2,6% till $45 730. Det amerikanska 10-åriga statsobligatoriet var -2,7 bps till 2,345%.

Taggar: