Home > Aktier studsar, obligationsräntorna retirerar av Powells kommentarer

Aktier studsar, obligationsräntorna retirerar av Powells kommentarer

  • De stora amerikanska aktieindexen stängde högre på tisdagen efter att aktierna steg efter positiva kommentarer från Fed-ordförande Jerome Powell
  • Nedgångar för den 10-åriga amerikanska finansräntan fungerade också som en katalysator för aktier, sa CNBC:s "Mad Money"-värd Jim Cramer.

Amerikanska aktier steg på tisdagen för att se veckans studs fortsätta efter en tuff start på året förra veckan. Dow Jones Industrial Average stängde 0,51% högre, medan S&P 500 och Nasdaq Composite steg 0,92% och 1,41%.

Enligt CNBC:s Jim Cramer följde uppgången på aktiemarknaden vad han kallade "för mycket goda nyheter att ignorera." "Mad Money"-värden pekade på Fed-ordförande Jerome Powells kommentarer om räntor och en nedgång för den amerikanska 10-åriga statsräntan som de två mest gynnsamma triggerna för uppsidan.

På tisdagen berättade Powell för senatens bankkommitté att en minskning av dess balansräkning på nästan 9 biljoner dollar "inte var nära förestående."

Samtidigt sjönk den 10-åriga amerikanska statsobligationsräntan på tisdagen från toppnivåer nära 1,80% och föll till cirka 1,75%.

När han kommenterade uppsidan, noterade Cramer:

"Du måste vara redo för dessa eftersom en aktiemarknad som dör av obligationsmarknadens svärd också kan blomstra av det."

Uppsidan i aktier skedde till och med när JPMorgans vd Jamie Dimon noterade att marknaden borde förbereda sig för ett grovt 2022, och tillade att Fed kunde gå på fyra eller fler räntehöjningar i år.

Vad andra experter säger om Feds åtstramning

Peter Schiff är inte övertygad om att Fed är på rätt väg när det gäller att bekämpa inflationen som har nått en högsta nivå på fyra decennier.

På måndagen sa den legendariske handlaren Paul Tudor Jones att Feds åtstramningscykel kan få aktier som blomstrade under pandemin att lida. Han noterade också att råvaror var kraftigt undervärderade och skulle överträffa finansmarknaderna under de kommande fem åren.

Men Fundstrats Tom Lee säger att Feds räntehöjningar inte kommer att sätta stopp för haussemarknaden. Han ser snarare att aktier säljs med 10% eller så, vilket historiskt har hänt sedan centralbanken började höja räntorna.

Apple och Amazon bland de största vinnarna

Några största vinster under dagen var Boeing Co (BA) +3,19%, Chevron (CVX) med +2,34%, Salesforce (CRM) med 2,22% och Apple (AAPL) som steg 1,68%. Amazon ökade också för att stänga på +2,4% medan Meta Platforms (FB) steg 1,92%.

Rivian, som hade mött press nedåt på måndagen och tidigt på tisdagen, studsade också högre. Biltillverkarens aktie föll efter att de meddelade att de missade sitt elfordonsproduktionsmål för 2021. Tisdagens vändning såg att aktien stängde 2,6% högre.

IBM, Procter & Gamble och Johnson & Johnson var några av de största förlorarna med nedgångar på mellan 1% och 2%.

Olja, guld, Bitcoin

På andra håll på marknaden steg oljepriserna när oron över utbudet svalnade. West Texas Intermediate råolja klättrade 4,42% till $81,70 per fat medan Brentolja steg 4,36% till $83,78 per fat.

Samtidigt höll guldet stadigt över $1 800 per ounce och nådde toppar på $1 822 per ounce. Spotsilver sjönk något till $22,78.

Bitcoin föll högre efter måndagens försäljning och bröt över $42 000 för att vända förluster som drabbades på måndagen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto