Home > Alla ögon på Jackson Hole denna vecka

Alla ögon på Jackson Hole denna vecka

Åter igen skiftar investerares fokus till Jackson Hole-mötet denna vecka. Till skillnad från tidigare års möten blir detta möte virtuellt på grund av COVID-19-krisen.

Det är ändå en av årets viktigaste penningpolitiska händelser då centralbanker från hela världen möts för att diskutera världens ekonomiska och monetära utveckling.

Vad är Jackson Hole-konferensen och varför ska investerare bry sig?

Investerare bör inte underskatta vikten av Jackson Hole-konferensen. Om sanningen ska fram reagerar marknaden inte alltid på nyheter från denna lilla stad i Wyoming, men diskussionerna som äger rum där är viktiga för framtiden. Kanske har det aldrig varit viktigare med tanke på att världsekonomierna befinner sig i en lågkonjunktur efter COVID-19-utbrottet.

Detta är utan tvekan en händelse man inte får missa. Konferensen organiseras av Kansas Citys federala reservbank och äger rum på en plats där centralbanker från hela världen kan träffas för att dela med sig av idéer och åsikter. Precis som Norman Montagu och Benjamin Strong gjorde förr i tiden (det vill säga 1920-talets centralbankschefer på den brittiska respektive amerikanska centralbanken) möts centralbankerna fortfarande för att prata om penningpolitiska utvecklingar.

Detta är en av de centralbankkonferenser som har pågått under längst tid. Faktum är att den fungerade som en modell för den europeiska centralbanken (ECB) när de introducerade Sintra-konferensen i Portugal.

Konferensen är extra viktig den här veckan eftersom USD sjunker på FX-marknaden. Ända sedan Fed sänkte räntan till nära noll har USD sjunkit. Dessutom innebar deras program för kvantitativa lättnader i USA och det finansiella stödet lett till ökad M2-penningtillförsel i landet.

På torsdagen kommer de första reaktionerna från Jackson Hole-konferensen. Fed:s Powells tal, som han kallar ”Monetary Policy Framework Review”, kommer följas noga av investerare för att se om Fed lutar sig mot genomsnittlig inflationsbekämpning (AIT), kontroll av avkastningskurvan (YCC) eller en kombination av dessa.

Som vi såg förra veckan ledde Fed:s protokoll till att dollarn steg, då de signalerade att det inte fanns några planer för kontroll av avkastningskurvan. Om detta endast var ett test för att se hur marknaden reagerar kan investerare mötas av ett par intressanta överraskningar denna vecka.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.