Home > Alla satsar långt på aktier

Alla satsar långt på aktier

Aktierna ligger nästan rekordhögt efter en spänstig marknad i USA. Medan många erfarna traders varnar om korrigeringar och förhöjda nivåer slår aktiemarknadsindexen rekord efter rekord efter goda nyheter om kampen mot COVID-19-pandemin.

Gårdagens detaljhandelsrapport från USA för januari visade på en stigning på 7,4% årligen. Detta var den skarpaste stigningen under det senaste årtiondet, vilket visar att folk inte är rädda för att spendera stödpengarna, och att den höga besparingsgraden ser ut att minska. Detta sker när konsumenter får mer och mer förtroende för ekonomin, och när osäkerheten minskar.

Sådan ekonomisk data är uppmuntrande för beslutsfattare i USA och resten av världen. Detta innebär att det aggressiva ekonomiska stödet hamnar där det som mest behovs – hos den spenderande konsumenten, vilket leder till förhoppningar om att den ekonomiska återhämtningen sker snabbare än vad många trott.

Naturligtvis var detta goda nyheter för aktiemarknaden. Efter en klassisk dumpning under marknadens öppning vände den mot slutet av handelssessionen. Befinner vi oss i början av en ny trend – högre aktier, högre dollar?

Experterna varnar för en kommande marknadskorrigering

Flockbeteende har under 2021 varit ett stort tema på finansiella marknader. Mer specifikt har investerare agerat tillsammans, men det har bara varit ett par avvikande scenarier som har lyckats.

Högre aktier har hittills lett till en lägre dollar. Det uppskattas att hedgefonder sålde över 35 miljarder dollar i korta dollarpositioner på marknaden. I och med flockbeteende innebär detta att de satsar på att aktierna kommer fortsätta stiga.

Som så ofta har varit fallet kan sådana extrema positioner leda till en ”short-squeeze”. När en short-squeeze på dollarn sker korrigeras aktierna.

Det ser ut som att vi befinner oss i en värld där marknadsdeltagare väntar på den marknad som bryter först – en short-squeeze på dollarn som leder till en korrigering för aktier, eller en korrigering för aktier som leder till en högre dollar.

Citibank, en av världens ledande investmentbanker, varnar nu att en korrigering på +10% är möjlig. Ändå är dollarexponeringen framförallt kort. Ett eller det andra kommer ske, om vi inte får se mer av detsamma ett tag till.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.