Home > Allas ögon ligger nu på den amerikanska aktiemarknaden

Allas ögon ligger nu på den amerikanska aktiemarknaden

En av de viktigaste resultatveckorna har just inletts och kommer antagligen vara orsaken till volatilitet på finansiella marknader under en tid framöver. Facebook, Apple och Google kommer släppa sin resultatrapport för andra kvartalet 2020, och investerare letar nu efter ledtrådar om hur aktiemarknaden kommer reagera.

Efter den initiala chocken från coronaviruset har den amerikanska aktiemarknaden återhämtat sig på ett nästan mirakulöst sätt. Nasdaq slog till och med rekord och S&P500 och Dow Jones låg inte långt efter.

Detta är dock inte den vanliga aktiemarknaden. Företagen som nämndes tidigare, tillsammans med Microsoft, stod för 35% YTD. I jämförelse står resterade 495 aktier för negativa 5%. Resultaten som presenteras denna vecka är med andra ord väldigt viktiga för aktiemarknadens stabilitet och resultat under den närmaste framtiden.

Den amerikanska aktiemarknaden presterar bättre än andra marknader

De stora amerikanska IT-företagen har tagit över. De var de första att digitalisera sina verksamheter och har vunnit varenda kamp sedan dess.

EU har utannonserat sin ”Next Generation”-fond som fokuserar på att ge stöd åt europeiska digitaliseringsteknologier, men de ligger så pass långt efter USA på denna front att det inte är så enkelt att komma ikapp. Oavsett vilket signalerar detta att världen vill reducera sitt beroende på dessa stora IT-företag från USA.

Den senaste Huawei-skandalen om 5G-teknik är ett annat exempel.

Den amerikanska aktiemarknaden, som drivs av IT-jättarna, sitter relativt till europeiska aktiepriset på en notering som inte setts på 70 år.

Det EU-avtal som slöts förra tisdagen kan innebära en vändning för europeiska aktiemarknader. Fram tills det att detta sker är det dock amerikanska IT-företag som driver marknaderna och kommer antagligen göra det under en överskådlig framtid.

Teknisk analys

S&P500 avslutade förra veckan med en baisseartad avvikelse mot RSI-oscillatorn. En liknande avvikelse kunde ses precis innan kraschen i mars, och de stora IT-företagen kan vara den faktor som är ansvarig för dess bekräftelse.

Men, avvikelser är problematiska för tekniska investerare. Priset kan nämligen avvika från en oscillator och ligga kvar där längre än vad en investerare kan ha likvida medel. Därför är det alltid användbart att ta dessa avvikelser med en nypa salt. Avvikelser kan även handla om att välja bland toppar och bottnar – en svår situation på ett aktiemarknadsindex som drivs högre av billiga pengar och stor mängd spekulering.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto