Home > Allt fler indikationer på att Fed kan komma att höja räntan i december.

Allt fler indikationer på att Fed kan komma att höja räntan i december.

Den bästa tiden för Federal Reserve att höja räntan igen är sannolikt vid mötet i december.

Det säger John Williams, Fed-chef i San Francisco, i en intervju med Wall Street Journal. Han är inte röstande i FOMC i år.

Han sade att han fortsatt förväntar sig en räntehöjning i år, och det kan ske vid något av återstående FOMC-möten, den 1-2 november eller 13-14 december.

Men det kan finnas fördelar med att vänta lite längre, eftersom Fed-chefen Janet Yellen har en presskonferens i december men inte i november.

”Vi kan alltid vidta policyåtgärder vid varje möte, men jag tror att det finns vissa fördelar med att det sker vid en presskonferens. Det finns alltid frågan om att vilja kommunicera ränteagerandet så effektivt som vi kan”, sade han.

Han sade att de befinner sig i början av en normaliseringsprocess och att Fed-chefen vid en pressträff kan utveckla resonemangen från det relativt korta FOMC-uttalandet.

”Det hjälpte oss förra året att ha den första höjningen vid en tidpunkt där ordföranden kunde förklara skälen, logiken och planerna vid en pressträff”, sade han.

Han avvisade samtidigt idén om att Fed inte kan agera nära USA-valet den 8 november, det är inget ”betydande övervägande” vid val av tidpunkt.

John Williams var optimistisk om att Fed ska kunna gå vidare med fler räntehöjningar nästa år. Om inflationen fortsätter att gå upp mot målet och arbetslösheten sjunker ytterligare något så behöver de höja räntan snabbare än en gång per år. Det betyder däremot inte att de behöver höja snabbare än i en gradvis takt.

”Vi kan höja den mycket gradvis under kommande år”, sade han.

Han indikerade även att den neutrala räntan kan ligga lägre nu än tidigare, vilket drar ned ”slutpunkten” för räntehöjningarna.

På Tradingportalen väljer vi själva att vara mer inställda på en decemberhöjning, då i och med presidentvalet avgörs bara några dagar efter nästa FOMC mötet 1-2 november.

Allt fler uttalande från fed-ledamöter indikerar att december mötet kan bli ”live”, vilket man sedan ett tag tillbaka lyft återkommande gånger.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto