Home > Allt fokus på Fed denna vecka

Allt fokus på Fed denna vecka

Veckan vi har framför oss handlar framförallt om Fed:s beslut på onsdag. Andra centralbanker kommer också släppa sina räntebeslut, och viktig ekonomisk data släpps då vi närmar oss ledigheten i december. Allt detta bleknar dock i i jämförelse med onsdagens FOMC-utlåtande och den efterföljande presskonferensen.

Detta är den händelse som de finansiella marknaderna har väntat på under lång tid. Faktum är att det är den enda händelse kvar i år som kan skapa volatilitet på marknaden. Om vi inte räknar med den pågående osäkerheten kring Brexit, men det är inte en händelse som driver dollarn.

Inga viktiga händelser måndag och tisdag

Utöver Brexit-relaterade nyheter som kan påverka GBP-paren under de första två handelsdagarna för nästa år finns det inga viktiga ekonomiska rapporter som kommer idag eller imorgon. Även om det hade kommer några rapporter hade marknadsdeltagarnas fokus fortfarande legat på Fed:s beslut på onsdagen.

Oavsett vilket valutapar man fokuserar på påverkas hela valutamarknaden när volatiliteten på USD ökar.

FOMC-utlåtande och presskonferens på onsdag

Vi kan säga att veckans huvudsakliga händelser startar på onsdagen. Euro-områdets PMI:er, brittiska PMI:er, OPEC-mötet och detaljhandelsrapporten i USA – allt detta kommer värma upp marknaderna inför Fed:s beslut.

Beslutet och utlåtandena är troligtvis redan prissatta – Fed ser ut att öka sitt program för kvantitativa lättnader, men när det kommer till Fed under en kris bör man alltid förvänta sig det oförväntade.

Detta är framförallt sant när den amerikanska ekonomin inte återhämtar sig som den ska. Centralbanken står inför ökad arbetslöshet enligt rapporten för arbetslöshetsanmälningar, vilket kan leda till att Fed beslutar sig för att genomföra mer lättnader. På tal om finansiella villkor har de aldrig varit så lättade som just nu, och ändå förväntar sig marknaden mer – vilket de antagligen också kommer få.

SNB och BOE viktiga att bevaka

Som om Brexit inte räcker för GBP-traders kommer även Storbritanniens centralbanks penningpolitiska utlåtande denna vecka, på torsdag. Ett par timmar tidigare kommer detta även från SNB. Medan marknaden inte förväntar sig något nytt bör man aldrig underskatta möjligheten att det blir ökad volatilitet under och efter beslut från en centralbank.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.