Home > Min väg till framgångsrik trader – allt har sin tid

Min väg till framgångsrik trader – allt har sin tid

När jag började trada med hävstångsprodukter 2006 så trodde jag att nu kommer pengarna att börja rulla in, men det blev inte riktigt så, pengarna rullade ut istället, jag insåg inte då att vägen (för mig) till att bli en trader som inte förlorar pengar är lång och fylld av frustration och uppgivenhet.

När jag sen började behärska att hålla depån på +-0 så var det dags för nästa steg, att verkligen börja tjäna pengar på tradingen, även den vägen var som ovan och det kändes som att börja om med allt igen, otroligt frustrerande för jag ville inget hellre än att vara en trader och kunna livnära mig på det, och helst nu med detsamma. Jag visste att min tradingplan var bra, jag har koll på risk/reward och moneymanagement men ändå så gick tradingen inte som jag ville, varför var det så, svaret visade sig senare vara ganska enkelt men det var inget jag reflekterade över just då.

Min approach då var att jag hade en tradingmodell som saknade både teknisk analys och en förståelse för hur marknaden rör sig, jag använde en tradingmodell som var enkel men tom, inga stöd, inga motstånd, ingenting egentligen, jag tradade efter någon annans strategi som jag egentligen inte fattade. Det finns så oändligt mycket trams på internet och det är lätt att komma in på något som inte är rätt för en själv. Jag ska inte skylla på någon eller något för i slutändan är det jag själv som tog alla beslut, men har man bråttom till att uppfylla ett mål så är det lätt att ta en väg man tror går snabbare men som i slutändan är betydligt längre och utmattande än den initiala planen jag skapade.

En tradingmodell bör fyllas upp med några (inte för många) tekniska verktyg som fyller upp de behov, som i mitt fall senare blev moving average 20, stöd/motstånd, trendkanaler och candelseticks.

Tillbaks till min +-0 trading och frågan varför det inte gick som jag ville. Jag sökte nu svar varför min trading såg ut som den gjorde. Det som snabbt dök upp för mig var teknisk analys, och där fann jag relativt fort moving average samt vikten av att rita upp stöd och motståndsnivåer och trendkanaler. Myntet föll ner och nu var allt löst. Det var dags att låta pengarna rulla in, jag började planera för min uppsägning på mitt vanliga jobb och hur mitt nya liv skulle se ut.

Jag började följa andra tradingbloggar och andras åsikter i jakt på att bli grymmare och bara flyta med i börsen liksom, kliva in när det passar mig och göra en hacka, det hoppades mellan olika tidsintervall i tron om att plocka alla signaler överallt hela tiden. Jag var fullärd, jag kan ju till och med så småningom börja förvalta andras pengar tyckte jag. Ack vad fel jag hade.

Allt detta övermod och nonchalans till marknaden och den ofokuserade approach jag fått fick min depå att urholkas snabbare än jag någonsin kunde föreställa mig. Detta var 2010, 4 år efter det att jag började trada på ”riktigt” enligt mig själv.

Det berodde inte på att jag inte hade en tradingplan eller saknade kunskap om teknisk analys eller risk/reward etc, för den kunskapen skaffade jag mig när jag sökte svaren på varför min trading inte var som jag ville, utan problemet var bara att jag inte följde min egna strategi, mina regler, mitt mål, svårare än så var det inte.

2011 var jag tvungen att göra något drastiskt om jag ville nå mitt mål som var att kunna leva på min trading.

Steg 1 och det allra viktigaste steget för mig var att rensa bort allt brus runt omkring mig, då pratar jag om att inte följa och ta del av alla andras strategier och åsikter på hur saker och ting ska gå till när det gäller trading. Jag ville vara totalt fokuserad på den plan och strategi jag kommit fram till och visste fungerade, sedan följa den till 100 %. Det är väldigt lätt att hitta en ny strategi som man kan följa men man får inte glömma att den strategin förmodligen är utarbetad under flera år, blod svett och tårar ligger bakom den, så att börja ta efter någons plan och tro att den ska generera pengar direkt är inget jag tror på i alla fall, det är lätt att hitta en bra trade eller strategi i en video men inte lika lätt att bara kopiera den och köra.

Steg 2 blev att följa min plan oavsett utgång, helt enkelt köra ”to the bitter end” om det var det som krävdes, inte vika ner sig överhuvudtaget. (detta gör man om strategin är väl beprövad).

Steg 3 fick bli att acceptera att det tar tid att bygga upp en depå, det sker inte över en natt, det gäller att hela tiden vara disciplinerad och förstå att man inte bygger en hel mur med första tegelstenen, däremot så måste man lägga första stenen stadigt så att muren sedan håller.

Steg 4 kom när jag startade World of Trading som är en tradingsignaltjänst. Jag förmedlar köp/sälj signaler via mail. Detta är en bidragande faktor till att hela tiden vara fokuserad på det man gör, det funkar inte att förmedla signaler om man själv inte följer sin strategi.

Idag så är min trading mycket stabilare och jag håller på att bygga upp min depå. Jag är närmare mitt mål tack vare att ha gjort dessa misstag, stannat upp, utvärderat och sedan agerat enligt min plan. Det är en process som har tagit sin tid, i alla fall för mig.

S&P 500 rör sig nu sidledes efter sista al time high noteringen den 30/10. Det finns ett stöd vid 1755 som har testats några gånger senaste dagarna och indexet kan mycket väll stiga igen, det är inget läge jag tradar efter för tillfället då jag anser att stödet inte är tillräckligt tydligt, utan ett test ner mot 1730-1733 får bli ett stöd jag bevakar för att eventuellt köpa (gå lång) på.

S&P 500
S&P 500
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto