Home > Alphabet når nya höjder efter starka intäkter

Alphabet når nya höjder efter starka intäkter

Medan världen och Wall Street fokuserade på WallStreetBets och deras försök att påverka ett flertal företag och marknader (exempelvis GameStop, AMC och silver) rapporterade stora företag i IT-sektorn sina intäkter för kvartalet. Samtliga slog förväntningarna.

För två dagar sedan var det Googles moderbolags tur, nämligen Alphabet, att släppa sin kvartalsrapport. Kom ihåg att det är resultaträkningen som detta handlar om när man tittar på indikatorer över resultat medan det är balansräkningen man tittar på när man tolkar ett företags finansiella position.

Intäkterna steg med 23,6% under det föregående kvartalet medan de operativa intäkterna steg med 69%. Detta hade en stark påverkan på de 15,23 miljarder dollar som företaget rapporterade i nettointäkter.

Höjdpunkter från Alphabets intäkter från Q4 2020

Den största överraskningen kom från intäkterna, som steg med mer än tvåsiffrigt. Tillväxten kom från en stark vändning i deras YouTube- och Search-divisioner, då fler människor än vanligt konsumerade digitala produkter under pandemins olika nedstängningar världen över. Även Google Cloud bidrog till den skarpa ökningen.

Till följd av det nådde intäkter per aktie (EPS) 22,54 dollar och utspädd EPS 22,3 dollar. Skillnaden mellan de två är viktiga då de återspeglar en potentiell skuld som, ifall omvandlad, späder ut EPS – ju mindre skillnaden är desto bättre är det för den övergripande rapporten.

Alla Googles segment ökade förra kvartalet – YouTube, marknadsföring, moln och så vidare. Den enda förlusten för Google var från säkringsvinster/förluster, men detta påverkande inte de övergripande resultaten.

Det är inte överraskande att investerare belönade de goda resultaten med att få aktiepriset att stiga till nya höjder. Googles aktiepris ligger redan på +18,16% i år, och 39,31% de senaste tolv månaderna. Medan de ligger efter de övergripande resultaten i IT-sektorn är det eventuellt dags för investerare att se över Alphabets affärsmodell, då den leder till regelbunden tillväxt med låga skulder.

Alphabets resultat kompletterar en redan stark säsong av intäktsrapportering bland IT-företagen. Facebook, Amazon och Microsoft har släppt liknande, positiva intäkter. Till följd av det stiger Nasdaq 100, trots att många menar att en ny IT-bubbla, som den vi såg år 2000, är på väg.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto