Home > Amazon – utmaningar och möjligheter

Amazon – utmaningar och möjligheter

Amazon har fått Nasdaq 100 att stiga under krisen då stora IT-företag i USA har gagnats av förändrade konsumtionsvanor. Då människor i hela världen har varit tvungna att stanna hemma mer har konsumtionen av varor och tjänster på nätet ökat exponentiellt.

Amazons aktiepris har nått rekordhöga nivåer och köps och säljs nu över 3 000 dollar. Nyligen avslöjades det att Softbank, världens största investerare i IT låg bakom sommarens ökning av IT-aktier då de köpt massiva summor.

Ändå är Amazons ökning inte något nytt. Företaget har förändrat hur leveranserna hanteras och bedriver nya företag som har med annat att göra än den nätbutik som de flesta är bekant med.

Vad händer nu med Amazon?

Ett aktiepris på över 3 000 är inte rimligt för Amazon. Privata investerare anses ligga bakom den skarpa ökningen av Amazons aktiepris då fraktionerade aktier låter folk investera så lite som 1 dollar i ett företags aktier utan att tvingas köpa en hel aktie. Detta koncept har varit väldigt populärt bland privata investerare och anses av många vara en av anledningarna varför aktiemarknaden i USA återhämtade sig från dippen i mars 2020.

Amazon har dock fortfarande ett äss i rockärmen. Apple och Tesla utannonserade nyligen en aktiedelning. Till följd av det har efterfrågan på deras aktier ökat ännu mer, då allt fler nu har råd att köpa en hel aktie. Detta går tvärs emot finansiella principer, då fler aktier normalt sett leder till en utspädd aktie, men detta är år 2020. Inget bör komma som en överraskning längre.

Förra gången Amazon utannonserade en aktiedelning var för två årtionden sen. Sedan dess har företaget utökat sin verksamhet till områden som inte har något med näthandel att göra. Exempelvis ansvarade deras molntjänster för tvåsiffrig tillväxt förra året, och förändrade hur många företag bedriver sina verksamheter.

Amazons nettoförsäljning ökade med 40% under det andra kvartalet, deras kassaflöde ökade med 42% medan deras nettointäkter nästan fördubblades. Sådana siffror blir svåra att slå framöver, framförallt med tanke på att konkurrensen ökar.

Walmart utannonserade nyligen en prenumerationsbaserad leveranstjänst, precis som Amazon Prime. Medan de förväntas ta en del av Amazons intäkter lär Amazons kundbas förbli stabil.

AWS möter även tuff konkurrens från liknande tjänster från Google och Microsoft. Microsofts molntjänst, Azure, har på sistone exploderat i popularitet, vilket påverkar AWS:s bidrag till Amazons resultat.

Men om historien har lärt oss något så är det att detta är ett företag med stor potential. De har diversifierat så många områden att ingen vet exakt vad nästa AWS kommer att bli.

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.