Home > Amerikansk BNP sjunker med 32,9% – är det så illa som det låter?

Amerikansk BNP sjunker med 32,9% – är det så illa som det låter?

De finansiella marknaderna reagerade kraftigt på rapporten U.S. Advance GDP igår. Detta är den viktigaste BNP-rapporten då det är den första av tre BNP-rapporter som släpps en månad i taget.

Denna rapport visade att den amerikanska ekonomin minskade med -32,9% under det andra kvartalet, vilket har lett till att allt fler säljer USD på FX-marknaden. Även amerikanska aktieindex gick ned efter att rapporten publicerades, vilket har lett till en oro över en risk-off-dag.

De övergripande siffrorna inte så illa som rubrikerna antyder

Ett av de största problemen när man investerar på finansiella marknader är att man måste vara medveten om andra marknadsdeltagare. Bara för att en investerare har en strategi baserat på grundläggande analys innebär inte det att marknaden kommer reagera så som den borde. Detta beror på att många marknadsdeltagare inte helt kan skilja på vad olika specifika ekonomiska data innebär.

Gårdagens BNP-rapport och marknadens reaktion talar för sig själv. Detta är en klassisk situation som ses ofta på finansiella marknader – en anledning varför marknaden ofta förflyttar sig på irrationella sätt.

BNP-rapporten var inte lika illa som rubrikerna antyder. Siffrorna i denna avancerade BNP-rapport visar den årliga tillväxttakten. Detta innebär att BNP endast sjunker med 32,9% om den fortsätter att sjunka i samma höga takt i fyra kvartal i rad!

Då detta inte är fallet antyder den årliga rapporten att den amerikanska ekonomin endast sjönk med 10% under det andra kvartalet. Om man ska ha ett mer optimistiskt perspektiv var ekonomin tillräckligt stark för att producera 90% av de resultat som den producerade innan krisen, vilket är en stark siffra med tanke på alla restriktioner och nedstängningar som vi sett i många amerikanska delstater där många företag har varit tvungna att hålla sina portar stängda.

Om vi dessutom adderar det faktum att den kvartalsenliga förändringen i affärsinvesteringar inte är helt olik den som vi sett under tidigare lågkonjunkturer går det att argumentera för att BNP-rapporten faktiskt var överraskande positiv. Men, detta stoppade inte investerare från att sälja USD i mängder.

Aktiemarknaden återhämtade sig dock mot stängningstid då de stora IT-jättarna förväntades släppa sina resultat för andra kvartalet 2020. När det kommer till USD har den fortsatt sin nedåtgående trend som vi sett tidigare under månaden, och BNP-rubriken var ännu en ursäkt att sälja av USD.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto