Home > Amerikansk detaljhandel i maj krossade alla förväntningar

Amerikansk detaljhandel i maj krossade alla förväntningar

En stor ekonomisk överraskning i USA – detaljhandeln krossade alla förväntningar och steg med över 17% i maj 2020, vilket var mer än de mest optimistiska prognoserna.

För en gångs skull verkar de ekonomiska stödpaketen ha skapat rätt reaktion hos konsumenterna då spenderandet äntligen har ökat.

Detta är ännu en V-formad återhämtning, efter Empire State Manufacturing i början av handelsveckan. Det är inte överraskande att detaljhandeln på nätet presterade bättre än den traditionella detaljhandeln då den amerikanska ekonomin har varit nedstängd under stora delar av maj.

Implikationerna av en V-formad återhämtning för detaljhandeln

Om vi tar en titt på siffrorna så förväntades MoM Retail Sales stiga med 7,9% – istället steg den med 17,7%. I och med detta slogs ett nytt rekord då detta var mer än den förra stora överraskningen i oktober 1009 (under finanskrisen). Dessutom reviderades april månads data från -16% till -14,7%.

En snabb titt på rapporten avslöjar ett par stora överraskningar. Detaljhandeln på nätet såg den största ökningen för 12 månader, följt av byggmaterial. Kläder, livsmedel och dryck föll mest.

Investerare tittar nu som mest noggrant på en så kallad kontrollgrupp som används för att räkna ut GDP. Denna ses ofta av analytiker som en mer pålitlig indikator av underliggande efterfrågan – och den låg på mer än dubbelt så mycket som prognosen. Dessutom steg detaljhandeln, exklusive bilindustrin, till 12,4%, vilket slog prognosen på 5,5%.

Konsumenten är grundpelaren bakom hållbar ekonomisk tillväxt. Därför är konsumtion en av de viktigaste ekonomiska indikatorerna då det pekar mot vad centralbankerna kommer göra härnäst.

Högre konsumtion antyder en skarp ökning inom detaljhandeln, vilket antyder högre press på inflationen. Detta i sin tur leder till högre inflationsförväntningar, vilket innebär att centralbanken börjar implementera politik för att bekämpa inflation. Eftersom nästan alla centralbanker har ett mandat att bekämpa inflation ses allt som pekar mot att inflationen når sitt mål som ett tecken på en lyckad penningpolitik.

Kommer Fed minska sina stödpaket nu när detaljhandeln har vänt? Troligtvis inte, men datan visar att Fed vet vilka knappar de ska trycka på för att få fart på ekonomin, och för att hjälpa den ur denna lågkonjunktur. Om något har gårdagens detaljhandel-rapport visat att den amerikanska centralbankens åtgärder har fungerat, vilket behövs när man använder sig av okonventionell penningpolitik.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto