Home > Amerikansk detaljhandel starkare än förväntat

Amerikansk detaljhandel starkare än förväntat

Återhämtningen i den amerikanska detaljhandeln fortsätter att överraska. I juni såg vi siffror som var den näst största månatliga ökningen någonsin. Marknaden förväntade sig en ökning på 5%, men resultatet på 7,5% överraskade alla.

Dessutom steg även Core, vilket exkluderar bilförsäljning då de tenderar att vara volatila, med 7,3% trots förväntningar på 5%. Med andra ord har de amerikanska konsumenterna skickat ut starka signaler, vilket är ett positivt tecken för en ekonomi som har drabbats hårt av coronavirus-pandemin.

Den ekonomiska påverkan av en starkare detaljhandel

Konsumtion är den ekonomiska motorn, oavsett ekonomi. Om konsumenter inte spenderar pengar fungerar inte ekonomin, tillväxten hindras, vilket leder till lågkonjunktur. Till följd av det försvinner jobben, och myndigheterna måste ta fram extra medel för att betala ut arbetslöshetsersättning.

En hälsosam konsumtion indikerar därför en funktionell ekonomi som växer, eller i detta fall återhämtar sig från en av de värsta ekonomiska kriserna i historien. Men, ett par frågor kvarstår angående den starka återhämtningen inom detaljhandeln.

Exempelvis kan man fråga sig om datan hade sett lika bra ut om det inte vore för det statliga stöd som de amerikanska konsumenterna fick? Antagligen inte.

För att sätta det i perspektiv var det inte bara datan i juni som blev bättre än väntat – även datan för föregående månad reviderades högre. Detaljhandeln i maj reviderades från 17,7% till 18,2%, vilket är ett annat positivt tecken.

Samtidigt är arbetslösheten hög, och fler företag ansöker om Chapter 11-skydd än under Lehman-krisen. Den logiska slutsatsen är därför att styrkan i datan kommer från konsumenternas villighet att spendera de pengar de fått för att bekämpa coronavirus-pandemin.

Detta är goda nyheter. Finansiellt stöd har ett syfte – pengarna ska tillbaka in i ekonomin och inte in på sparkonton. Om besparingsgraden ökar bortom specifika nivåer får inte stödet önskad effekt.

Med andra ord är data från detaljhandeln en bekräftelse på att regeringens åtgärder fungerade, och att liknande program i framtiden bör övervägas. En stor oro är inflationen. Då Fed trycker pengar och agerar som statens bank kan för mycket pengar som jagar allt färre varor leda till högre priser.

Men innan dess att inflationen börjar stiga kan det vara så att den amerikanska regeringen har hittat ett botemedel till den långsamma ekonomin.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto