Home > Amerikansk jobbstatistik ledde till ökat risktagande

Amerikansk jobbstatistik ledde till ökat risktagande

En bättre än förväntad amerikanska NFP-rapport på fredagen ledde till risktagande på marknaden, vilket fick valutor som EUR och AUD att vända till hausse. Dessutom fick råvaror och ädelmetaller en kraftig skjuts efter lanseringen av de amerikanska nyheterna. I dag väntas den viktigaste nyheten sannolikt bli ett tal från Federal Reserves ordförande Bernanke som äger rum kl 13:00 GMT. Senare i veckan kommer valutahandlare vilja uppmärksamma tisdagens australienska kontantflöde, torsdagens amerikanska handelsbalansrapport och fredagens brittiska producentprisindex (PPI). Alla tre anses viktiga för sina respektive ekonomier och har potential att generera volatilitet på marknaden.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down down up no down
Veckotrend up down down up up up
Motstånd 1.2497 1.5726 79.42 0.9813 1.0674 0.8040
1.2443 1.5671 78.97 0.9754 1.0623 0.7988
1.2416 1.5643 78.64 0.9722 1.0597 0.7956
Stöd 1.2369 1.5590 78.15 0.9668 1.0548 0.7906
1.2335 1.5559 77.83 0.9635 1.0518 0.7874
1.2284 1.5508 77.34 0.9581 1.0470 0.7822

Ekonominyheter

USD – Resultatet i NFP-rapporten ledde till nedgångar i USD

Den säkra tillflyktsortsvalutan USD fick känna av betydande nedgångar mot dess viktigaste valutarivaler på fredagen, där en bättre än väntad amerikansk NFP-rapport resulterade i ökat risktagande på marknaden. Valutaparet AUD/USD sköt upp med nära 100 punkter under den europeiska sessionen för att toppa på 1,0569. Paret slutade så småningom ut veckan på 1,0561. Mot den schweiziska francen deprecierade USD med mer än 170 punkter för att handlas så lågt som 0,9694, innan den iscensatte en viss återhämtning för att stänga dagen på 0,9703.

Vänder vi oss mot dagens aktiviteter kommer valutahandlare vilja ägna stor uppmärksamhet åt ett tal från Federal Reserves ordförande Bernanke, som äger rum kl 13:00 GMT. Medan fredagens NFP-rapport kom in över förväntan, ökade arbetslösheten i USA något från 8,2 % till 8,3 %. Vissa analytiker förutspår att Federal Reserves ordföranden kan antyda om en ny omgång av kvantitativa lättnader i dag för att stärka den amerikanska ekonomin. Om han gör, det kan USD utvidga sina senaste nedgångar under eftermiddagens handel.

EUR – EUR hade stora uppgångar med ökat risktagande

EUR hade stora uppgångar mot flera av dess viktigaste valutarivaler på fredagen efter bättre än väntade amerikanska jobbsiffror vilket ökade förtroendet för den globala ekonomiska återhämtningen. Detta i sin tur ledde till risktagande på marknaden. Valutaparet EUR/USD slutade ut veckan på 1,2383, en ökning med över 200 punkter under den europeiska handeln och endast ett fåtal punkter under dess högsta för dagen på 1,2390. Mot JPY apprecierade EUR drygt 200 punkter under den europeiska handeln för att nå så högt som 97,38. Paret iscensatte en mindre korrigering nedåt och stängde ut veckan på 97,19.

Denna vecka kommer valutahandlare i EUR vilja uppmärksamma meddelanden från euroområdet, särskilt när det gäller planer på att sänka upplåningskostnaderna i Spanien och Italien. Om euroområdets ledare beslutar sig för att lämna ut någon information om hur de planerar att stabilisera de problemfyllda ekonomierna i regionen, kan EUR utvidga sin senaste hausseartade trend. Med detta sagt varnar analytiker också för att Spanien gör sig beredd att be om en formell räddningsaktion för att hjälpa sina sjuka banksektor, i vilket fall investerare skulle kunna flytta sina medel från EUR.

Guld – Svagare USD ledde till uppgångar i priset på guld

Priset på guld fick ett kraftigt uppsving på fredagen efter bättre än väntade amerikanska jobbsiffror vilket fick den säkra tillflyktsortsvalutan USD att depreciera mot sina viktigaste valutarivaler. Som en följd av detta blev guld mer överkomligt för internationella köpare och ledde till en ökad efterfrågan. Den dyrbara metallen slutade veckan på 1 603,21 dollar för ett uns, upp med mer än 20 dollar per uns under den andra halva handelsdagen och något under dess höga för dagen på 1 606,53 dollar per uns.

Denna vecka kommer investerare i guld vilja fortsätta att övervaka statistiken från USA och euroområdet och dess påverkan på USD. Alla negativa nyheter kan leda till riskaversion på marknaden, vilket kan leda till uppgångar för den säkra tillflyktsortsvalutan USD och en nedgång i priset på guld. Med detta sagt bör investerares förtroende för den globala ekonomiska återhämtningen öka ytterligare, där priset på guld kanske kan utvidga den senaste tidens hausseartade trend.

Råolja – Råoljepriset förstärktes med en ökad amerikansk efterfrågan

Priset på råolja fick ett kraftigt uppsving under den europeiska handeln på fredagen efter en bättre än väntad amerikansk NFP-rapport. Detta fick investerare att börja spekulera i att efterfrågan på råolja i USA kan stiga. Förra veckans lägre än väntad inventeringsrapport i amerikanskt råoljelager gav stöd åt denna teori. Som ett resultat nådde råoljepriset så högt som 91,66 dollar per fat innan det avslutade veckan på 91,37 dollar per fat.

Den här veckan kan bättre än väntat statistik från USA leda till att priset på råolja ökar ytterligare. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma talet från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke i dag och i morgon, samt torsdagens handelsbalans för ledtrådar till vilken riktning den amerikanska ekonomiska återhämtningen tar.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Medan det dagliga diagrammets Williams Percent Range ligger i det överköpta territoriet, vilket tyder på att en nedåtgående rörelse kan inträffa, visar de flesta de andra tekniska indikatorerna detta par i neutralt territorium. Att inta en vänta och se strategi kan vara det bästa alternativet, eftersom en tydligare bild kommer sannolikt att presentera sig i en nära framtid.

GBP/USD

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kan se en prisförskjutning inom en snar framtid. MACD/OsMA på samma diagram bildat ett baisseartat kors, vilket signalerar att priset kan vara nedåt. Valutahandlare kommer att vilja öppna långa positioneringar för detta par.

USD/JPY

Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet har börjat närma sig det översålda territoriet, vilket tyder på att detta valutapar kan se rörelser uppåt under de kommande dagarna. Dessutom tycks Slow Stokastiska på samma diagram vara nära att bilda ett hausseartat kors. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på dessa indikatorer, då de kan signalera en förestående hausseartade korrigering uppåt.

USD/CHF

Det dagliga diagrammets Williams Percent Range har tagit sig in i det översålda territoriet, vilket indikerar möjlig korrigering uppåt den närmaste tiden. De flesta tekniska indikatorerna visar att detta valutapar för närvarande handlas i ett intervall. En vänta och se strategi kan vara en vältänkt strategi vid denna tidpunkt.

Wild Card

CAD/JPY

Ett baisseartat kors har bildats på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska, vilket indikerar att detta par kan se rörelser nedåt inom en snar framtid. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det överköpta territoriet. Detta kan vara ett bra tillfälle för valutahandlare att öppna korta positioneringar inför en eventuell brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.