Home > Amerikansk konsumtion ser ut att stärkas

Amerikansk konsumtion ser ut att stärkas

Det finns uppmuntrande tecken i kampen mot coronavirus-pandemin. Medan det fortfarande tar lång tid, och vägen dit är full av osäkerhet, visar nya siffror att det finns anledning till optimism.

Israel har redan vaccinerat över 40% av sin befolkning. Hela världen väntar nu på resultaten. Igår visade det sig att endast 20 personer av 128 000 som har vaccinerats med Pfizer/BioNTech-vaccinet fick viruset. Detta är 0,01%, vilket är betydligt mer effektivt än 95%. Detta innebär för resten av världen att vaccinen fungerar, och de som skapar ekonomiska prognoser uppgraderar nu dessa för året.

Då den amerikanska ekonomin är den största i världen tittar nu alla på hur snabbt de kan öppna upp sin ekonomi. I detta avseende är konsumtionen nyckel, då detaljhandeln är själva motorn i en fungerande ekonomi. Därmed bör vi fokusera på när, och hur snabbt, konsumtionen återvänder till nivåerna innan COVID-19.

Konsumtionen bör öka då hälsosituationen förbättras

När det råder osäkerhet sparar hushåll pengar. Besparingsgraden ökar alltid under lågkonjunkturer, då pessimismen råder. Detta stämde under 2020 då COVID-19-pandemin rådde.

Men saker och ting kommer snart förändras om distribueringen av vaccinen går enligt planerna. Prognosen säger att de 40% av de amerikanska familjer som tjänar mest har byggt signifikanta besparingar under pandemin. Om vi kan nå flockimmunitet snarare än väntat kan dessa besparingar ta sig in i ekonomin.

Om vi återgår till flockimmunitet finns det viss matematik att ha i åtanke. USA nådde cirka 1,25 miljoner vaccinerade om dagen förra veckan. Som diagrammet ovan visar överstiger denna takt de mest optimistiska scenarierna i december.

Om takten fortsätter kommer cirka 30% av befolkningen vara vaccinerad tidigt under våren. Om vi följer samma uträkning når vi den gräns som krävs för flockimmunitet.

Nu agerar folk i förväntat på detta. Om denna takt fortsätter, och när mer bevis kommer för att vaccinen fungerar, då lär konsumtionen öka innan vi når flockimmunitet. Detta lär ha massiva konsekvenser för den största ekonomin i världen, och svallvågorna påverkar även alla dess ekonomiska partners.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.