Home > Amerikansk statistik i fokus efter publikationen av BNP

Amerikansk statistik i fokus efter publikationen av BNP

Den ekonomiska kalendern kommer att balanseras mellan statistik från den japanska ekonomin tidigt i dag och den amerikanska ekonomin på eftermiddagen. Den amerikanska ekonomin kommer att vara i starkt fokus med rapporter om konsumentpriser samt de personliga utgifterna och inkomsterna.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up no
Veckotrend down down down up no up
Motstånd 1.4700 1.6450 79.80 0.9160 0.9120
1.4550 1.6180 77.80 0.8950 1.1010 0.9080
1.4250 1.6140 77.10 0.8700 1.0760 0.8880
Stöd 1.3970 1.6040 75.65 0.8550 1.0500 0.8800
1.3860 1.5890 0.8450 1.0320 0.8670
1.3650 1.5820 0.8250 1.0250 0.8550

Ekonominyheter

USD – Den amerikanska dollarn apprecierar med BNP-statistik som stöder tillväxt

Den amerikanska dollarn noterades lätt uppåt i handeln igår med valutahandlare som börjat omvärdera den senaste tidens nedgångar i fjärde kvartalets BNP siffror. Valutaparet EUR/USD stötte på motstånd nära 1,4040 igår och rasade mot 1,3980 i sen handel. Greenbacken hade liknande prisrörelser mot de flesta andra valutaparen också .

Den serien av publicerade statistikrapporter igår målade upp en relativt starkare bild av den ekonomiska tillväxten i USA. Den veckovisa arbetslöshetsrapporten kom in sämre än prognosen, där den nådde 420 000 för den senaste veckan. En bostadsrapport visade en djup nedgång i husförsäljningssiffrorna viken tenderar att vara typiskt runt denna tid på året. Men BNP och BNP-prisindexet kom in över marknadens förväntningar.

Med en relativt tunn nyhetsdag att vänta på fredagen, bör valutahandlare i greenbacken uppleva en mindre valutakursförändring följt av det genomsnittliga likviditetsflödet i slutet av veckan. Den ekonomiska kalendern riktar sin fokus på USA med flera andra rapporter som kommer från Japan, Schweiz och euroområdet. Den amerikanska ekonomin kommer att vara i starkt fokus med rapporter om konsumentpriser samt de personliga utgifterna och inkomsterna.

EUR – Nedgångar på den globala aktiemarknaden tynger euron

Euron var ner i går mot bakgrund av de uppgifter som publicerades vilket indikerade stagnation i Tyskland. Det svaga resultaten på världsindexen fick många regionala investerare att ta sig bort från EUR, trots den relativa potentialen den har för uppgångar skulle fler investerare fly USA.

Medan skillnaderna i tillväxt mellan USA och Europa dök upp på radarskärmen den gångna veckan, tycks de högre avkastningsvalutorna såsom GBP och EUR ha kalibrerats för betydande värdeminskningar vid höjd riskaversion. Den ökade riskaversionen kan få många valutahandlare att positionera sig i lägre avkastningsvalutor, som USD och CHF med handelsveckan som kommer till ett avslut. Trots det är greenbacken på uppgång igen.

När det gäller fredagens handel ser euron ut att komma under lupp efter den senaste nedgången mot de andra stora valutorna med en liten viktning nedåt för euron. Euroområdet kommer att publicera en ekonomisk händelse på dagens kalender. Emellertid bör valutahandlare försöka följa de viktiga publikationerna som emanerar från de amerikanska och japanska ekonomierna i dag. Ett pärlband av tunga rapporter kommer ut under dagens handel från båda ekonomierna.

JPY – Riktningen på den japanska valutan mindre säkert

Den japanska yenen (JPY) handlades med blandat resultat jämfört med de flesta andra valutor denna vecka efter att nyheterna fick många valutahandlare att ta sig tillbaka till säkra tillgångar. Yenen har varit en toppresterare de senaste månaderna med tanke på att många valutahandlare lägger sin tillit till den japanska carry trade handeln under tider av intensiv riskaptit. Detta gör den till en lockande valuta i dessa tider av olycksbådande skuldförhandlingar.

Den japanska valutan var i stånd att inhösta förluster igår med ekonomiska rapporter som började motverka de ekonomiska grunderna bakom den explosionsartade ökningen i yenens värde. Rörelsen mot mer riskfyllda valutor avstannade allt eftersom pessimism tog överhand och skickade mycket av gårdagens kapitalflöde mot mer säkra tillgångar. Som sådan, verkar valutahandlare förutse en mild appreciering i den japanska yenen innan denna handelsveckas slut. Detta även om sentimentet matchas av trycket genererad av andra ekonomiska faktorer.

Råolja – Råoljepriset kvar nära 93 dollar per fat

Råoljepriset höll sig stadigt i går, där den höll sig nära stödlinjen på 93 dollar per fat i slutet av handeln. Differenser i tillväxten mellan USA och Europa har dykt upp den här veckan, medan industriproduktionen och rapporter inom tjänstesektorn har avslöjat växande svaghet i Europa. Detta har hittills lett till flera stora investerare och analytiker att överväga en övergång från euron och andra riskfyllda tillgångar i utbyte mot säkerhet USD och JPY, trots den inneboende svaghet som ökat i den amerikanska ekonomin på grund av den senaste tidens nedgradering av kreditbetyget.

Med investerare som sökte mer säkra tillgångar, har priset på råolja som hållit sig stadigt hela veckan hållit sig nära 92,50 dollar per fat. En kraftig hausse i greenbacken till följd av denna veckas risksentiment har fått många valutahandlare att med viss tvekan ta sig till tillgångar såsom guld och silver. Råoljan är då inget undantag från detta sentiment. Oljepriset verkar ha nått beslutspunkten som anspelades på hela veckan, med en starkt baisseartat sentiment som fått allt starkare fäste även om ett tryck börjat stiga för att stabilisera priset.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Valutaparet EUR/USD har rört sig ovan sitt konsolideringsmönster från föregående vecka och har en teknisk retracement mot 1,4040, med 50 % Fibonacci retracement bort från rörelsen som härrör från 1,4940 höga i maj till oktober låga på 1,3145. Både det dagliga och det veckovisa diagrammets Stokastiska Slow oscillatorer rör sig allt högre och som sådan hittar vi ytterligare motstånd nära 1,4100 där 100 och 200-dagars glidande medelvärde vilar. På nedåtsidan hittar vi stöd vid förra veckans bottennotering på 1,3650.

GBP/USD

Kabeln har rekylerat till ett nytt sex veckors högsta till dess 50 % Fibonacci retracement vid 1,6010 från prisrörelsen lägre som täcker april höga till oktober låga. Ett brott på denna retracement nivå skulle sätta i spel motståndet 1,6110 från augusti låga följt av 61 % retracement nivå på 1,6180. 1,5850 kan ses som den första betydande stödlinjen följt av 1,5630.

USD/JPY

Förra fredagen vaknade valutaparet USD/JPY ur sin slummer och satte snabbt ett nytt bottenrekord på 75,78, vilket utlöste en uppsjö av stoppar innan den rörde sig tillbaka över 76 yen. Medan intervallhandeln kan komma att fortsätta, kan en snabb rörelse under 75 yen bjuda in ytterligare en runda av interventioner från finansministeriet vilket sannolikt skulle radera de ursprungliga motståndsnivåerna vid 77,85. Det höga på 80,25 efter ingripande av den japanska centralbanken kan hittas villiga säljare av valutaparet på mer attraktiva nivåer.

USD/CHF

Den ensidiga prisrörelsen i valutaparet USD/CHF har avslutats med att valutaparet bildat vad som ser ut att bli ett fallande kilmönster. Diagrammönstret medför vanligtvis en utbrytning till uppåtsidan men Forex valutahandlare bör följa prisaktiviteten. Konsolideringsmönstret har ett motstånd vid 0,9025, en nivå som sammanfaller med den stigande trendlinjen från augusti låga som bröts förra veckan. Ytterligare motstånd ligger vid 0,9340-0,9315. Stöd för paret hittas vid 0,8640 och 0,8550

Wild Card

EUR/SEK

Den svenska valutan (SEK) har återupptagit sin nedåtgående trend med ett brott av dess 200-dagars glidande medelvärde och stödnivån på 9,0650, vilket skickat den så lågt som 9,0000. På det dagliga diagrammet kan valutahandlare notera bristen på stöd fram till 8,8600 nivån från i september låga.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.