Home > Amerikansk tillväxtgrad och hur den påverkar den amerikanska dollarn

Amerikansk tillväxtgrad och hur den påverkar den amerikanska dollarn

Den amerikanska dollarn backade igår under den nordamerikanska sessionen. Valutan tradeades med en budton under hela London-sessionen, men såldes sen aggressivt när New York-sessionen inleddes. Till följd av det hoppade EURUSD från 1,2130 till över 1,22 och AUDUSD från 0,7690 till 0,7770 och så vidare.

Två faktorer bidrog till dollarns nedgång. En av dem var att stabiliteten på aktiemarknaden håller aktiviteten hög. En annan var att Fed-tjänstemannen Brainard påminde alla om Fed:s genomsnittliga inflationsmål (AIT) och den exponentiella ökningen i M2-penningmängden som svar på coronaviruskrisen.

Fed-medlemmar och deras utlåtanden

Var sjätte vecka, på onsdagen under den andra delen av den amerikanska handelssessionen, släpper Fed sitt FOMC-utlåtande. Detta följs ofta av en presskonferens där Fed:s ordförande belyser viktiga delar av utlåtandet och tar frågor från pressen. Till följd av det når dollarns volatilitet extrema nivåer.

Mellan FOMC-möten har Fed ett par olika metoder för att vägleda marknaden. En av dessa metoder är FOMC-protokollen som släpps tre veckor efter FOMC-mötet. I detta protokoll visar de hur diskussionerna gick under föregående möte, vad det pratade om för ämnen och ifall besluten var enhetliga, vilka som var duvaktiga och vilka som var hökaktiga i kommittén och så vidare.

Röstande Fed-medlemmar talar även mellan dessa två möten. Det är viktigt av två anledningar – det finns många Fed-medlemmar, och varje vecka är det minst en Fed-medlem som talar eller ingriper. Exempelvis är Brainard en röstande medlem, och därför tar marknaden hennes ord på allvar. Senare idag kommer hon tala igen tillsammans med Fed-medlemmen Clarida – en annan röstande medlem.

Marknadsdeltagare påmindes igår att Fed skiftade sitt mandat till AIT, och kommer därmed låta inflationen stiga till över 2%. Penningmängden sitter just nu på +25% under en 12-månadersperiod och överstiger den långsiktiga tillväxtgraden med över tre gånger, vilket leder till högre inflationsförväntningar.

Marknadens reaktion är förståelig med tanke på att dollarn tog ett par steg tillbaka mot alla andra valutor. Detta är inte första gången en Fed-medlem, utöver ordförande, får marknaderna att förflytta sig – och det kommer inte vara den sista.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.