Home > Amerikanska ”10-åringen” stiger mot årshögsta

Amerikanska ”10-åringen” stiger mot årshögsta

Centralbankernas extraordinära stimulanser är på väg att dras bort och uttalanden från Fed om ”tapering” har gett den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan nytt bränsle och närmar sig nu årshögstanivåer.

När den amerikanska centralbanken, Fed har flaggat om att redan i september börja dra ner på tillgångsköpen har de amerikanska långräntorna stigit som följd. Eftersom amerikanska statspappersräntor är vägledande för hela världens räntesättning har det även lett till ett tryck uppåt för andra långräntor.

Så sent som på tisdagskvällen sade Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, i ett tal att han inte ville utesluta att nedtrappningen kan börja redan vid kommande räntemöte i september, men han påpekade samtidigt att det kommer att ske gradvis.

I grund och botten är det positivt eftersom ljusare makrodata har indikerat att den amerikanska ekonomin börjar få upp farten och det är just den faktorn som fått Fed att börja gå i tankarna om att dra ner på stimulanserna.

Även om stigande långräntor kan påverka börsutvecklingen negativt i form av högre räntekostnader för bolagen och ökade avkastningskrav brukar den initiala ränteuppgången vara positiv för aktier.

En förklaring vid sida om ljusare konjunktursignaler är att investerare som placerat sina pengar i obligationer i hopp om högre priser, snarare än att hålla dem till förfall, flyttar över pengarna till aktier när räntorna börjar stiga, vilket är synonymt med fallande obligationspriser.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan är idag 0,25 procent upp till 2,77, jämfört med svensk stängning på torsdagen. Högsta noteringen under 2013 är 2,81.

USA ränta 10 år
USA ränta 10 år
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto