Home > Amerikanska aktiemarkandsindex köps trots högre ränta

Amerikanska aktiemarkandsindex köps trots högre ränta

Ett av COVID-19-pandemin har gått, och aktiemarknadsindexen i USA fortsätter att gå starkt. Det har givetvis varit amerikanska index som har lett vägen uppåt, vilket är normalt för den största aktiemarknaden i världen.

Andra index i den utvecklade världen följde efter, men inte lika snabbt. Japanska och europeiska index vände starkt från de låga noteringarna, och vissa av dem nådde toppnoteringar. Detta är dock inget jämfört med vad som hände i USA.

Nu när vaccinationsgraden i USA pekar mot en snabb ekonomisk vändning är den stora frågan vad aktiemarknaderna kommer göra? En sak är säker – medianen för intresset att blanka S&P500 som en procent av börsvärdet har inte legat lägre än på två årtionden.

Med andra ord är det farligt att satsa mot aktiemarknaden, trots att det finns de som menar det motsatta. Så länge som de huvudsakliga indexen ligger lite under sina toppnoteringar är det svårt att argumentera för en björnmarknad, och dyrt.

Slående avkastning för S&P 500 de senaste 12 månaderna

Det bästa sättet att förstå den imponerande avkastningen på S&P 500 under pandemin är att använda en normal distribuering av dess årliga avkastning. Enligt en sådan distribution bör 60% av avkastningen falla inom en standardavvikelse från medelvärdet, 95% inom två standardavvikelser och 99% inom tre standardavvikelser.

Som diagrammet ovan visar har S&P 500 ökat med 76% sedan bottennoteringen under 2020. Detta är den största ettåriga släpande avkastningen i S&P 500:s historia och skrämde bort många investerare.

Sanningen är den att varningstecknen för aktiemarknadstjurar började dyka upp på horisonten. Först har vi den stigande 10-åriga och 30-åriga obligationsräntan, vilket har inneburit utmaningar för tjurartade hypoteser. Historiskt sett har liknande faktorer lett till en aktiemarknad som sjunker.

För det andra förbereder sig Bidens administration på att höja bolagsskatten från 21% till 28%, vilket kommer innebära att företagens intäkter minskar.

Å andra sidan kan tjurar argumentera för att det finansiella stödet, tillsammans med den kommande infrastruktursatsningen, kommer hålla marknaderna förhöjda, och kanske även att de kommer stiga. Allt sammantaget har både tjurar och björnar argument, men så länge som de huvudsakliga amerikanska indexen ligger nära sina toppnoteringar är fortfarande vägen med minst resistens vägen uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.