Home > Amerikanska aktier upp, Robinhoods & Spotifys aktier skjuter i höjden

Amerikanska aktier upp, Robinhoods & Spotifys aktier skjuter i höjden

Amerikanska aktier avslutade januari positivt, och alla större index registrerade en uppsida.

S&P 500 klättrade till 4 515,53 och steg med 1,89% medan Dow Jones Industrial Average stängde över 400 punkter högre på 35 131,86 med 1,17% i uppgångar. Tekniktunga Nasdaq Composite såg mest uppsida och noterade 3,41% i uppgångar för att stänga på 14 239,88.

Även om indexen fortfarande ligger betydligt utanför sina senaste toppar, kan investerare vara glada över att se slutet av januari, en månad som har markerat aktiemarknadens sämsta resultat sedan mars 2020.

I januari slogs aktierna ned under investerarnas rädsla över räntehöjningar, som Fed tittar på för mars. Oron för takten i åtstramningen efter att den amerikanska konsumentprisinflationen nådde toppar på 7% under en topp på fyra decennier äter också marknadsoptimism och sänkte aktierna.

På måndagen sa Morgan Stanley-analytiker att det skulle vara svårt för S&P 500-indexet att upprepa fjolårets avkastning med tanke på utsikterna som föreslagits av amerikanska tillverkningsdata.

Enligt analytikerna visar månatliga tillverkningsorder svagheter, med en korrelation mellan data och börsens riktning under de senaste 20 åren. Analytiker förväntar sig också att volatiliteten förblir hög, med potentiella begränsningar för hur aggressiva investerare kan vilja köpa under dippen.

Robinhood, Spotify och Sony rally

Intäktssäsongen tar fart den här veckan, med teknikjättarna Alphabet, Meta Platforms och Amazon som alla rapporterar. Även om marknaderna kan fokusera på dessa företag, finns det andra stora rörelser som händer på marknaden.

Robinhood-aktierna steg med 11% på måndagen, och fortsatte den uppgång som setts sedan fredagen när det avslöjades att Cathie Woods Ark Invest hade laddat av en nyckelaktie och köpt över 30 miljoner dollar av handelsappens aktie.

Robinhoods aktie sjönk efter sin besvikande vinst, men nedgången verkar ha gett Ark Invest en möjlighet att köpa den. Robinhood-aktierna har stigit nästan 10% under de senaste fem dagarna, även om de fortfarande är mer än 23% ned YTD.

Spotify hoppade 13,5% på måndagen för att se en spektakulär återhämtning efter fredagens nedgång. Streamingplattformens aktie hade kommit under press efter att programledaren för "The Joe Rogan Experience" kritiserades för Covid-19-relaterat innehåll.

Den inflytelserika podcastaren bad om ursäkt och Spotify sa att de skulle vidta åtgärder för att undvika att ett sådant scenario dyker upp igen.

Netflix- och Tesla-aktierna steg också på måndagen, med Netflix som steg med mer än 11% och Tesla steg 10,7%. Sony-aktier steg 65 på måndagen efter företagets förvärv av videoplattformen Bungie för 3,6 miljarder dollar.

På andra marknader

Den 10-åriga amerikanska statsobligationsräntan steg med 5 punkter 1,787% efter att ha fallit till 1,782% på måndagen. Jämförelseavkastningen låg på 1,779% på fredagen.

Oljepriset fortsätter att sväva nära 89 dollar efter en liten dipp från sjuåriga toppnivåer som nåddes förra veckan. Veckan kommer att se OPEC+-länderna hålla ett nytt möte om produktion, även om geopolitiska spänningar i Krim-regionen kan vara en negativ faktor.

Guld är 0,4% till $1 803 per ounce, studsande från intradagslägsta nivåer nära $1 798 per ounce.

Bitcoin stiger med 3,5% till $38 550 då den fortsätter sin långsamma stigning mot stora motståndsnivåer runt $40 000.

Taggar: