Home > Amerikanska arbetslöshetsansökningar fortsätter att ligga högt

Amerikanska arbetslöshetsansökningar fortsätter att ligga högt

Antalet arbetslöshetsansökningar visade inga förbättringar från föregående vecka, vilket skickar blandade signaler till marknaderna om hur det går med arbetsmarknaden. Å ena sidan blir arbetsmarknaden inte sämre, men å andra sidan har ytterligare 884 000 personer ansökt om arbetslöshetsersättning.

När det nästan handlar om en miljon människor som ansöker om arbetslöshetsersättning i världens största ekonomi är det omöjligt att inte känna sig lite yr. Framöver fortsätter situationen på arbetsmarknaden vara komplicerad, med utmaningar på alla fronter.

Skolorna öppnar upp igen

Då hösten närmar sig börjar skolan igen för barnen. Under pandemin har många skolor skött undervisningen på internet då många delstater har varit nedstängda.

Eftersom vi inte vet exakt hur pandemin fungerar är distansundervisning fortfarande ett alternativ, men alla håller med om att barn behöver befinna sig i skolan fysiskt. Problemet med distansundervisning är att det kan tvinga över fyra miljoner amerikanska föräldrar att stanna hemma från sina jobb.

Det handlar därmed inte om att delstaterna anser att distansundervisning inte fungerar, utan snarare om påverkan på arbetskraften och ekonomin på ett sätt som gör det allt svårare för ekonomin att återhämta sig.

Icke-säsongsjusterade arbetslöshetsansökningar stiger – igen

För fjärde veckan i rad stiger nya arbetslöshetsansökningar, även utan att justera efter säsong. Problemet här är att detta sker sex månader in i krisen, vilket är ett svårt faktum att hantera oavsett hur man tittar på siffrorna.

Från hopp om en V-formad återhämtning till den verklighet vi befinner oss i just nu. Verkligheten är långt ifrån förväntningarna, och folk har nu svårt att behålla sina jobb eller hitta nya jobb.

Om man tar gårdagens siffror och kombinerar dem med vad NFP visade förra fredagen får vi en bättre bild av situationen. NFP-rapporten kommer ut en gång i månaden medan arbetslöshetsansökningar rapporteras varje vecka. Båda dessa rapporter hänvisar till föregående period – månad respektive vecka.

NFP-rapporten visar att över hälften av de som blivit temporärt uppsagda har saknat jobb i över 15 veckor. Till följd av det kommer permanenta uppsägningar fortsätta att stiga, vilket direkt påverkar den veckovisa rapporten om arbetslöshetsansökningar.

På ren svenska är det sannolikt så att situationen blir värre innan den blir bättre.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto