Home > Amerikanska centralbankens Powell skickar amerikanska aktier lägre

Amerikanska centralbankens Powell skickar amerikanska aktier lägre

Många såg fram emot den amerikanska centralbankens ordförande Powells tal igår, och vi ser nu hur det har skickat amerikanska aktier nedåt. Det förväntades inte att han skulle säga något nytt, men marknaden väntade på mer information om hur COVID-19 har påverkat den amerikanska ekonomin, och Powell levererade.

Jämfört med hans förra tal efter det föregående FOMC-mötet lät inte Powell lika bestämd. Tidigare var han väldigt bestämd när han meddelade att den amerikanska centralbanken var redo att göra mer och agera snabbare och med mer kraft, men den här gången hade han en annan ton. Han menade fortfarande att den amerikanska centralbanken skulle agera och stötta ekonomin, men han lät inte lika övertygande. När det kommer till investeringar och marknader handlar mycket om förtroende, och igår gick en del av detta förlorat.

Den amerikanska centralbanken presenterade en rå verklighet

Utöver att upprepa det den amerikanska centralbanken hittills har gjort medgav Powell att mer behöver göras. Mycket mer. Till stöd för detta argument presenterade han skrämmande statisk där nästan 40% av alla amerikanska hushåll som tjänar mindre än 40 000 dollar om året förlorade ett av sina jobb i mars.

Plötsligt har USA inte bara ett ekonomiskt problem utan även ett socialt problem. Besparingarna i USA låg redan på rekordlåga nivåer även innan krisen, vilket innebär att den genomsnittliga amerikanska familjen inte hade tusen dollar extra vid händelse av en nödsituation. Och detta är alla tiders nödsituation.

Ett intressant faktum under denna pandemi är att ett flertal finansiella tillgångar korrelerar med den amerikanska aktiemarknaden. Kända risk-on/risk-off-marknadsrörelser som dominerade finansiella marknader för flera år sedan är nu tillbaka i full kraft, dock med andra aktörer, och detta har stora konsekvenser även för valutamarknaden.

Den kanske mest intressanta frågan efter gårdagens tal var frågan om den amerikanska centralbankens möjlighet att introducera negativ ränta. Powell svarade att den amerikanska centralbanken inte överväger detta just nu – det ligger helt enkelt inte på deras agenda.

Men investerare som är bekanta med det krypterade språk som centralbankerna tvingas använda sig av märkte att han inte heller sa nej. Han slog inte ner idén med ett tydligt nej – han sa endast att negativ ränta inte är något den amerikanska centralbanken överväger.

Investerare kanske hade lagt till ett ord där. ”Ännu”.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto