Home > Amerikanska företag under en Biden-administration

Amerikanska företag under en Biden-administration

Nu när världen vet vem som blir USA:s nästa president växlar fokus från det amerikanska valet till coronavirus-pandemin. Det som hände igår är en indikation på vad som är viktigast för amerikanska (och globala) företag.

Både republikaner och demokrater hade en plan för ekonomin. Om republikanerna hade vunnit hade skattesänkningar följt. Men det var demokraterna som vann, vilket innebär att en skattehöjning är på väg, åtminstone för företag.

Marknaderna rör sig dock baserat på förväntningar, och det har inte bara att göra med skattehöjningar utan om helhetsbilden. Gårdagens positiva COVID-19-nyheter visar vad ”tillbaka till det normala” kan innebära för amerikanska företag och företag över hela världen. Bankerna steg igår och hade en av sina bästa dagar på länge. Berodde det på att Biden vann valet? Nej, allt hade att göra med de pandemi-relaterade nyheterna.

För första gången sedan pandemin nådde västvärlden har folk (och marknader) börjat kunna ana slutet på den mörka tunneln. Hur de finansiella marknaderna reagerade säger en hel del om hur viktiga dessa nyheter är.

Amerikanska företag under demokratiskt ledarskap

Om vi lämnar pandemin åt sidan (som om det vore möjligt) innebär det nya ledarskapet i USA stora förändringar för amerikanska företag, både stora och små. Å ena sidan planerar Biden-administrationen att höja företagsskatten från 21% till 28%. Detta blir helt klart negativt för företagen i USA. Å andra sidan kommer samma administration inte fokusera på handelsavtal och kommer inte skapa handelsbarriärer. Detta är positivt för företagen då de fritt kan konkurrera på den globala marknaden utan att oroa sig för tariffer och andra restriktioner.

EU-kommissionen fick nyligen grönt ljus att införa tariffer på varor och tjänster från USA till ett värde på upp till 4 miljarder dollar. Detta kommer som ett svar på fallet mot Boeing på WTO. Kommissionen utannonserade dock att de kommer välja att inte genomföra dessa tariffer om den nya administrationen i Washington avslutar handelskriget och liknande politik.

Detta säger mycket om framtiden för amerikanska företag under Bidens presidentskap. Det blev dock inte den ”blåa våg” som många hade hoppats på. Baserat på valresultatet (det vill säga Biden som president och en republikansk senat” kan vi förvänta oss mindre finansiellt stöd (dåligt för företagen) och ett mindre underskott (bra för företagen), en aggressivare centralbank (bra för företagen). Mer specifikt kommer penningpolitiken hållas lättad under längre tid, vilket återigen är bra för amerikanska företag.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto