Home > Amerikanska index slår nya rekord: är detta goda nyheter för både köpare och säljare?

Amerikanska index slår nya rekord: är detta goda nyheter för både köpare och säljare?

Till synes ostoppbara S&P 500 och Nasdaq når nya toppar, vilket kan vara goda nyheter för köpare att fortsätta utnyttja den positiva trenden. Eller så kan det vara en bra tid för investerare att blanka om man tror att den stigande trenden måste få ett slut.

Sedan jag senast skrev om hur S&P 500 slog nya rekord har indexet stigit ännu högre. Och det har även Nasdaq. Båda dessa teknikrelaterade index stärktes av att Apples aktie nådde nya rekord.

Investerare som tror på en stigande trend kan vilja spänna fast säkerhetsbältena, men de som går mot strömmen kan se detta som en möjlighet att blanka för att tjäna enorma summor om en krasch är på väg. Oavsett vilket finns det pengar att tjänas om man kan förutspå den riktning marknaden kommer röra sig i.

Vad är amerikanska aktieindex? 

Även om Nasdaq-100 spårar de 100 största icke-finansiella (främst tekniska) företagen som är listade på Nasdaq-börsen och S&P 500 spårar 500 stora företag listade på alla amerikanska börser, är det så att båda dessa index är väldigt påverkade av aktiekurser för teknikjättar som Alphabet (Google), Amazon och Apple. För att inte tala om Microsoft. Därför beror prisförändringar ofta på hur det går för dessa storföretag.

Ska man köpa eller sälja amerikanska aktieindex? 

Detta diagram visar hur S&P 500 har stigit exponentiellt. Jag kan inte säga hur man ska handla detta index, men jag kan berätta vad jag tror. Rebellen i mig vill lägga till amerikanska aktieindex till mina blankade satsningar, och det kan komma en dag då jag har rätt, men hittills har det varit mycket bättre att vara en köpare.

Diagram för S&P 500 (källa: Yahoo! Finance)

En prisprognos för amerikanska aktieindex 

S&P 500 ökade med cirka 3% under de senaste fem dagarna, så inom en vecka kan det vara 3% högre och därmed nå 4 665. Nasdaq kan se liknande resultat. Återigen kan båda dessa index förlora upp till 50% av sitt värde inom kort tid om det inträffar en katastrofal krasch.

Var kan man köpa eller sälja amerikanska aktieindex idag?

De investerare som vill tjäna på fallande priser kan sälja aktieindex genom att placera spread-bets, sälja CFD:er eller köpa ”put-optioner hos en nätmäklare. De investerare som vill tjäna på stigande priser har fler alternativ då de även kan köpa aktieindex via ETF:er. Oavsett vilket kan man använda följande mäklare:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto