Home > Amerikanska rapporter kan leda till volatilitet på marknaden denna vecka

Amerikanska rapporter kan leda till volatilitet på marknaden denna vecka

EUR såg små uppgångar mot de flesta av dess viktigaste valutarivaler på fredag, där förhoppningar om att Spanien snart kommer att söka en räddningsaktion från ECB vilket ökade riskaptiten hos investerare. Ändå ledde en brist på betydande ekonomiska nyheter små rörelser bland de viktigaste valutaparen innan marknaderna stängde för helgen. Veckan som kommer väntas ett parti av amerikanska rapporter prognostiserade att påverka marknaderna. Valutahandlare kommer att vilja notera resultaten av bl.a. konsumentförtroendeindexet på tisdag, följt av två separata indikatorer för husförsäljning på onsdag och torsdag. Från euroområdet bör hänsyn tas till ett tal från ECB:s ordförande på tisdag och en italiensk obligationsauktion på torsdag.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down down up down down
Veckotrend down down down up down down
Motstånd 1.3029 1.6317 79.02 0.9464 1.0502 0.8069
1.2982 1.6268 78.57 0.9410 1.0456 0.8025
1.2954 1.6238 78.29 0.9376 1.0428 0.7998
Stöd 1.2905 1.6187 77.84 0.9324 1.0380 0.7953
1.2877 1.6156 77.56 0.9290 1.0352 0.7926
1.2830 1.6108 77.11 0.9236 1.0306 0.7882

Ekonominyheter

USD – Rapporter denna vecka kan signalera uppgångar i den amerikanska ekonomin

Brist på några betydande ekonomiska nyheter i fredags ledde till en miljö med låg volatilitet på marknaden och resulterade i små rörelser i USD. Valutaparet USD/JPY stängde veckan på 78,12, vilket var 12 punkter lägre än i början av den europeiska handeln. Efter att ha tappat närmare 50 punkter mot CHF under tidig morgon handel, lyckades USD iscensätta en korrigering uppåt under loppet av dagen. Valutan avslutade veckan med en notering på 0,9327 strax under där den började för dagen.

Denna vecka kommer investerare noggrant övervaka ett parti av amerikanska rapporter, varav de flesta är prognostiserade att visa blygsamma uppgångar i den amerikanska ekonomiska återhämtningen. Tisdagens CB konsumentförtroendeindexet, följt av indexet för försäljning av nya hem på onsdag och torsdagens underliggande rapport för kapitalvaror väntas alla komma in över deras tidigare avläsningar. Om detta stämmer kan USD vända till hausse gentemot dess viktigaste valutarivaler, däribland JPY, CHF, EUR och AUD.

EUR – Risktagande ledde till små uppgångar för EUR

Spekulationer om att den spanska regeringen inom kort kommer att begära ett räddningspaket från ECB, genererade ett visst risktagande på fredagen vilket resulterade i mindre uppgångar för EUR. Med detta sagt var analytiker snabba med att varna för att EUR osannolikt inte kommer att se någon betydande hausseartad rörelse tills en formell begäran från Spanien inkommit.

Valutaparet EUR/USD kunde avancera med mer än 70 punkter under tidig morgon handel för att så småningom nå så högt som 1,3047 innan en korrigering nedåt i princip raderade ut tidigare uppgångar. Paret avslutade veckan på 1,2985. Efter att apprecierat med mer än 60 punkter för att handlas så högt som 102,09, fortsatte valutaparet EUR/JPY att sjunka och avslutade veckan på 101,44.

Denna vecka kommer de viktigaste nyheterna från euroområdet sannolikt att vara ett tal från ECB:s ordförande Draghi på tisdagen och en italiensk obligationsauktion på torsdag. Om nyhetshändelserna signalerar ekonomisk tillväxt i euroområdet, antingen genom optimistiska kommentarer från Draghi eller med en minskning i italienska lånekostnader kan EUR se uppgångar som en följd.

Guld – Priset på guld nära sitt högsta för 2012

Ett ökat risktagande på grund av spekulationer om ett eventuellt nytt räddningspaket för Spanien fick guldpriset att skjuta i höjden över 1787 dollar per uns, vilket var nära sin högsta topp för i år. Den ädla metallen lyckades dock inte behålla sina uppgångar och påbörjade en korrigering nedåt under kvällens handel, innan råvaran stängde på 1 772,93 dollar per uns.

Denna vecka kommer investerare i guld vilja hålla ett öga på en rad betydande nyhetshändelser från USA som har potential att generera volatilitet på marknaden. Bättre än väntade nyheter kan få USD att vända till hausse, vilket kan försvaga efterfrågan på guld.

Råolja – Råoljepriset i en intervallhandel när handeln stängde för veckan

Trots litet risktagande på marknaden i fredags, hade råoljepriset inga betydande uppgångar och tillbringade större delen av dagen i en intervallhandel. Efter att råvaran tagit sig så smått uppåt med 0,70 dollar per fat för att handlas så högt som 93,81 dollar per fat under mitten av dagens handel, kom en korrigering nedåt med ett pris på 93,06 dollar per fat.

Denna vecka kommer priset på råolja få flera möjligheter att återta en del av förra veckans nedgångar, med ett större parti viktiga amerikanska ekonomiska indikatorer planerade att släppas. Valutahandlare bör notera att om någon av rapporterna kommer in över den prognostiserade nivån, kan investerare ta det som ett tecken på att efterfrågan på olja i USA kan komma stiga, vilket kan resultera i en ökning av priset på råolja.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Ett baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska visar att detta par kan få se en korrigering nedåt den närmaste tiden. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det överköpta territoriet. Öppnande av korta positioneringar kan vara ett klokt val för detta par.

GBP/USD

Det dagliga diagrammets RSI har passerat in det överköpta territoriet, vilket signalerar en eventuell korrigering nedåt inom den närmaste tiden. Denna tankegång stöds av det veckovisa diagrammets Williams Percent Range, som för närvarande ligger över -20 nivån. Valutahandlare kommer att vilja öppna långa positioneringar för detta par.

USD/JPY

Medan ett baisseartat kors har bildats på det dagliga diagrammets MACD/Osma, ligger de flesta andra tekniska indikatorerna för detta par i neutralt territorium. Valutahandlare uppmanas att inta en avvaktande hållning för detta valutapar, där en tydligare bild kan presentera sig senare idag.

USD/CHF

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet har börjat smalna av, vilket tyder på att detta valutapar kan se en prisförskjutning den närmaste tiden. Vidare har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det översålda territoriet, vilket signalerar att priset kan söka sig uppåt. Öppnande av långa positioneringar kan vara ett klokt val.

Wild Card

Majs

Det dagliga diagrammets Williams Percent Range ligger för närvarande under -80 linje och i det översålda territoriet, vilket vanligtvis är ett tecken på att en korrigering uppåt kan inträffa. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram bildat ett hausseartat kors. Nu kan vara ett bra tillfälle för forex valutahandlare att öppna långa positioneringar inför en möjlig uppåtgående korrigering.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.