Home > Amerikanska småföretag får det tufft framöver

Amerikanska småföretag får det tufft framöver

Investerare tittar ofta på den amerikanska ekonomin genom att titta på storföretag som är välkända för sina produkter och tjänster. För att få en bra förståelse för hur det går för ekonomin måste man dock även titta på småföretagen.

I USA är småföretagen en stor ekonomisk sektor som anställer tiotals miljoner människor. Efter bara fyra månader av COVID-19 har dock över en och en halv miljon företag hamnat i risk att permanent stänga ned sina verksamheter.

De sektorer som är mest i riskzonen

Alla sektorer är inte lika utsatta, men pandemins påverkan kan synas överallt. Coronakrisen har haft en stor negativ påverkan på företag inom hotell och restaurang, gruvarbete, olja och gas, utbildning samt inom nöjesindustrin.

Andra sektorer som hantverk och konstruktion var bättre rustade för att hantera krisen och aktiviteten där har bara påverkats en aning.

Med tanke på hur viktiga de är för den amerikanska ekonomin är det viktigt för den amerikanska centralbanken (Fed) och den amerikanska regeringen att stötta småföretagen. Permanenta konkurser leder till mer långvarig arbetslöshet än vad temporära uppsägningar gör.

Data från tidigare lågkonjunkturer visar att folk som förlorat sina jobb tjänar nästan 20% mindre på sitt nya jobb, och kvinnor påverkas som starkast när det kommer till löner. Minoriteter, invandrare och kvinnor är en stor del av småföretagen och är själva ryggraden i många samhällen. Exempelvis handlar 90% av alla amerikaner av ett småföretag varje månad.

Den sanna utmaningen handlar om hur småföretagen kommer positionera sig inför förändrade kundbeteenden. Exempelvis har företag inom hotell, restaurang och utbildning haft svårt att hantera den distans som har blivit norm efter pandemin.

Vissa företag kommer givetvis inte att överleva. En studie av Fed kom fram till att endast 35% av alla småföretag i USA hade en hälsosam ekonomi vid slutet av 2019. Resten riskerade konkurs om de drabbades av problem med intäkterna, vilket minst sagt har skett.

USA är en kapitalistisk ekonomi och kommer anpassa sig och gå vidare, men vägen ut ur denna kris blir lättare med en stark småföretagssektor, och nu behöver den all hjälp den kan få.

Den amerikanska regeringen och Fed har hittills gjort ett bra jobb med sina stödpaket till småföretagen. Frågan är – hur länge kommer de behöva detta stöd?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto