Home > Amerikanska S&P 500 avslutar veckan rekordhögt

Amerikanska S&P 500 avslutar veckan rekordhögt

S&P 500 kan anses vara en proxy för amerikanska marknader som helhet. Kan detta gravitetsbrytande aktieindex fortsätta stiga, eller kommer gravitationens lagar tvinga indexet att förr eller senare falla?

För bara två dagar sedan ställde jag den rent teoretiska frågan: ska man blanka amerikanska aktier? Under de 48 timmarna sedan dess visade det sig att man verkligen inte borde göra det! De amerikanska aktieindexen har stigit igen till rekordhöga nivåer, och beroende på vad som händer under dagens handelssession kan det vara hur de avslutar veckan. Låt oss titta på det representativa S&P 500 som en proxy för de ostoppbara amerikanska marknaderna som helhet.

Hur och var du kan handla S&P 500

Oavsett om du tror att det bara kan gå en väg (upp!) Eller om du tror att jag hade rätt att föreslå lite försiktighet kan du köpa eller sälja S&P 500 via dessa mäklare:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Vad är S&P 500?

S&P 500 spårar 500 av de största företagen som är listade på amerikanska börser. Även om det alternativa Nasdaq-indexet betraktas som det viktigaste tekniska aktieindexet, står teknikföretag som Googles moderbolag Alphabet, Amazon och Apple, för att inte tala om Microsoft, för mer än 26% av S&P 500-indexets börsvärde. Indexet räknar också företag som Warren Buffetts Berkshire Hathaway bland dess beståndsdelar.

Ska jag köpa eller sälja S&P 500 just nu?

Följande två diagram visar S&P 500 över två tidsskalor. I det första femåriga diagrammet kan du se hur härdsmältan under pandemi-paniken i mars 2020 bara visade sig vara en fas. Under den mycket längre tidsramen för det andra diagrammet kan du se hur det knappt ens registrerades under indexets exponentiella tillväxt sedan 2008.

För de som tror på marknaden är denna stadiga takt uppåt skrämmande eftersom marknaderna närsomhelst kan börja gå i motsatt riktning. Och det är lika skrämmande för de som satsar på en nedgång eftersom marknaderna bara fortsätter att gå upp utan ett slut i sikte. Jag vet inte vilken väg detta eller något annat index kommer att gå härnäst, men jag vet att det finns mycket pengar att tjäna om du får det (eller gissar det) rätt.

S&P 500 5-årigt diagram (källa: Yahoo! Finance)

S&P 500 maxlängd (källa: Yahoo! Finance)

En prisprognos för S&P 500 för 2021 och 2022

Förra veckan höjde strategerna på Goldman Sachs sin prognos för S&P 500 för 2021 från 4 300 (som redan har överträffats) till 4 700. De höjde prismålet för 2022 från 4 600 till 4 900. Så det är två mål för tjurar på marknaden att sikta mot.

Sedan samma index sjönk med cirka 50% vid de två senaste stora korrigeringarna, måste priset för nedåtgående priser ligga någonstans runt 2 300, som ligger under nivån för den senaste lågpunkten i mars 2020.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto