Home > Analys: 5 vågor upp i Fingerprint

Analys: 5 vågor upp i Fingerprint

Den senaste tiden har Fingerprints aktie varit i hetluften. Sedan ett halvår har aktien stigit med mer än 600%, även om det har funnits några likande rallyn i aktien tidigare varefter den fallit tillbaka dit den kom ifrån. Det som är annorlunda nu är dels fundamenta men också den tekniska biten om man kan kalla det så. Fingerprint är ett av få bolag som redan har kommersiellt gångbara produkter redo och har tidigare haft en fingeravtryckssensor redå för produktion i ungefär tio års tid.

Det som nu har hänt är att Apple i mitten av förra året bestämde sig för att köpa upp en av Fingerprints huvudkonkurrenter, Authentec, som bland annat hade Samsung, Motorola och Sony som kunder, vilka nu är tvingade till att handla av någon annan då Authentec nu bara kommer leverera till Apple.

Apples uppköp har nu också fått fart på de andra mobiltillverkarna som inte vill riskera att Apple kommer först till marknaden med ett hårdvaruövertag. Detta sätter Fingerprint i en mycket bra position då de tidigare har sagt att de ofta möter Authentec i upphandlingar. Då Authentec är borta ur leken och ett paradigmskifte håller på att ske på mobilmarknaden verkar Fingerprint med andra ord ha bra produkter vid precis rätt tid. Det finns såklart konkurrenter som till exempel norska Idex eller amerikanska Validity som nog är Fingerprints seriösaste konkurrent. Vad som är intressant är att Fingerprint på senare tid har vunnit många ”design wins”, vilket betyder ledande ordrar där kunder ämnar använda någon av Fingerprints sensorer i sin produkt.

Vad gäller siffrorna är Fingerprints prognos en omsättning på ungefär 130-190mkr för 2013 med ett rörelseresultat på 30%. Med tanke på att börsvärdet i dagsläget ligger på över en en miljard och stiger för nästan varje dag som går måste omsättningen ta fart och ordrarna hagla in under 2013 för att motivera denna kurs, men marknaden tittar ju allt som oftast framåt, men tvingas ibland även att snegla bakåt. Bokslutet för 2012 lär inte vara så bra med tanke på att en stor order från Kina inte blev av och att en tidigare anställd som dömdes för grovt insiderbrott förra året nu utreds för mutbrott. Detta lär lägga sig som en blöt filt över kursen, åtminstone temporärt.

Men låt oss nu titta på biten där jag vet det går att bidra med lite mer konkreta förslag, nämligen aktiekursrörelsen. Man ser genast att Fingerprint har haft några likadana uppgångar tidigare efter it-kraschen, men vänt precis där vi är just nu, vid intervallet 27-30kr. Nivåer över detta lär med andra ord symbolisera ett trendbrott eller snarare genombrott för Fingerprint. Detta lär ackompanjeras av inkommande ordrar och design wins, men det behöver inte vara så i början, då priset så gott som alltid leder fundamenta. Prisrörelsen kommer först, och sen kommer omsättnings,- resultat- och vinstökningarna, eller till exempel ett uppköp.

Tittar man på uppgången från förra året ser man också att uppgången tydligt har gått i 5 vågor. Efter att ha satt mig in i Elliott-Wave-principen var det enda jag fann av värde och som gick att kvantifiera just den simpla 5-vågsrörelsen. Det går tydligt att se en inledande första våg, en rekyl, sedan en större tredje våg, en fjärde korrektionsvåg eller ”runnig 4” och sedan en femte våg lika stor som den tredje. Ofta har just tredje och femte vågen likadana karakteristika. Jag är medveten om att det inte ser likadant ut om man använder logaritmisk skala, men man tar vad man har.

Denna information säger att rallyt nog är över för denna gång och att det är korrektionsdags. Tänk dock på att en vågrörelse i fem vågor innebär att det nog ska upp mer sen, efter en rekyl. Hur stor rekylen blir? Det får vi se. Det kan ju kanske bara bli en utdragen sidledesrörelse om det går bättre för bolaget redan nu.
Som förslag om man vill köpa aktien nu skulle man till exempel kunna vänta och köpa högt efter 30kr, eller köpa efter en rekyl på väg upp. Genom att köpa högt tar man mycket mindre risk än man tror istället för att satsa på ett oprövat kort, vilket man bör göra bara om man är absolut säker.

Det är ju som sagt tidigare å andra sidan svårt att ge råd överhuvudtaget då ens strategier måste stämma överens med ens riskhantering. Ett exempel på det kan vara att alltid se till att ha en liten stadig vinst efter sig varje år. har man redan en sån vinst: Behåll och satsa. Har du det inte: Ta vinsten! På detta sätt hänger du aldrig med en aktie upp för att sedan hänga med ner igen. Handlar man kortsiktigt istället blir det ju en helt annan femma. Det kan mycket väl bli en körning upp mot eller strax över förra toppen för att skrämma folk till köp innan en rekyl.

Fingerprint daily chart
Fingerprint daily chart (öppna graf i TP Trader)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto