Home > Analys: ABB har fått säljsignaler

Analys: ABB har fått säljsignaler

ABB ligger i nedåtgående trender och sedan i februari fått ett antal säljsignaler. Vi rekommenderar att man är försiktig med innehav i ABB. Snarare kan man  använda eventuella uppåtrekyler till att blanka aktien.

ABB aktien har i år gått upp till som mest 147,4 kr den 3 februari. Nu har istället ABB vänt ned och handlas i skrivande stund på 127,1 kr. Därmed är årets utveckling -5,1%. Detta att jämföra med OMXS30 som hittills i år gått upp med 4,5% trots att många utdelningar avräknats från indexet.

Vi har redan i vår analys av ABB den 22 februari att aktien fick en säljsignal när den gick under stödet vid 142 kr. (Dessförinnan hade vi i vår analys av ABB den 7 december skrivit att om ABB får köpsignaler så siktar vi på en uppgång till i första hand 146 kr..)

ABB kom igår med en rapport för första kvartalet där resultatet levde upp till analytikernas förväntningar. Däremot så lämnade ABB lite väl försiktiga framtidsprognoser för att börsens aktörer skulle bli nöjda vilket gjort att kursen gått ner kraftigt under de två senaste dagarna.

Den långa trenden för ABB, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är nedåtriktad sedan i augusti förra året. Den korta trenden är nedåtriktad sedan i mitten av februari i år.

Stochastic-indikatorn visar att aktien är på väg att bli något översåld. En aktie kan dock fortsätta att vara översåld ett bra tag om den kommit in i en stark trend.

ABB har de senaste månaderna fått ett antal säljsignaler, inte bara den vid 142 kr. Senast fick ABB säljsignal i går när aktien stängde under stödet vid 132 kr. I dag kan aktien få ytterliggare en säljsignal om aktien stänger under stödet vid ca 130 kr.

För att ABB nu ska få några tydligare köpsignaler behöver aktien stänga över motståndet vid ca 139 kr. Sedan har aktien i och för sig motstånd redan vid 142-143 kr och vid ca 146 kr.

Vi hittar lite stöd från en trendlinje här vid ca 127 kr. Det ser dock snarast ut som om ABB ska ner och testa stödnivåerna vid 122 kr, 115 kr och kanske till och med den vid ca 111 kr.

Vi rekommenderar att man avvaktar med innehav i ABB till aktien fått några tydliga vändningssignaler eller andra köpsignaler. Snarare skulle vi vilja föreslå att man blankar aktien på uppåtrekyler.

Går till exempel ABB upp till i närheten av motstånden vid 130-132 kan man blanka aktien. Sätt då gärna en tajt stop loss om aktien stänger över 133 kr.

Blir man utstoppad där kan man blanka på nytt om aktien skulle, mot förmodan, gå upp till motståndet vid ca 139 kr. Stop loss då återigen om ABB stänger strax över motståndet.

ABB (Dagsdiagram)
ABB (Dagsdiagram)

Skulle ABB i ett senare läge etablera sig under stödet vid ca 111 kr får aktien en mycket allvarlig säljsignal. Nästa starka stödnivå är då vid ca 76 kr. Se månadsdiagrammet nedan. Det var där nere som ABB bottnade ur och vände upp ifrån under år 2006 och 2008. Det är i dagsläget emellertid svårt att föreställa sig vad som skulle kunna orsaka en så djup nedgång. Men osvuret är bäst..

ABB (Månadsdiagram)
ABB (Månadsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.