Home > Analys: Alfa Laval på väg mot tung stödnivå…?

Analys: Alfa Laval på väg mot tung stödnivå…?

Alfa Laval som är en världsledande tillverkare av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer har tydligt tappat mark sedan årshögsta vid 185 kronor, strax under all time high 187 kronor. Breda börsnedgångar på torsdagen drog även med Alfa Laval vidare söderut, och kan komma att vara på väg att utmana tung stödnivå…

Få Minianalys Svenska Aktier automatiskt till din e-post varje dag innan börsen öppnar! 

Alfa Laval har sedan slutet av april rört sig sakta men säkert söderut från årshögsta 185 kronor. Trots att vi upplevt en nedgång på drygt 8 procent sedan dess, är aktien fortfarande upp drygt 13 procent sedan årsskiftet.

Utöver att vi på torsdagen på allvar klev under det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde för första gången sedan 21 november 2016, utmanar aktien även underliggande trendlinje, som formats sedan slutet av sommaren samma år.

Utifrån ett tekniskt perspektiv, med fortsatt säljstyrka i bilden, kan detta nu komma att innebära att vi får ett utmanande av tunga stödnivån vid 166 kronor.

Historiskt sett återfinns det signifikant volym vid denna prisnivå, vilket innebär att vi förväntar oss att köpare bör åtminstone uppvisa viss styrka här, för att försöka hålla mark.

Uppstår en rekyl redan här, ja då finns det möjlighet och utrymme för att det kan komma att bli ett återbesök vid inledningsvis balanspunkt och till viss del motstånd vid 175 kronor, som senaste drygt två månaderna noterat tydlig volym.

Ett genombrott och vidare resa söderut, skulle däremot innebära att kommande tekniska stöd vid 160 kronor hamnar i fokus, innan vidare resa söderut kan komma att finnas med i spelplanen.

Framförallt ser vi inte för tillfället tecken på köpstyrka, vilket kan vara ett tecken på att vi får en till två ytterligare nedgångsdagar, innan vi eventuellt utmanar denna stödnivå.

Även om Alfa Laval nu är kortsiktigt översåld, med två tydliga nedgångsdagar, finns utrymme rent tekniskt för en ytterligare mindre nedgång, och det kan likväl vara tillfällig vinsthemtagning efter tidigare uppgång i år som upplevs för tillfället.

Utifrån ett veckoperspektiv noterar vi även tre veckor i rad, med handel där säljstyrka haft övertaget, vilket gör att vi eftersöker köpstyrka, för potentiell rekyl tillbaka norrut vid stödnivå, alternativt strax därunder för att inte riskera en möjlig konsolidering inom 160-166 kronor.

Aktien handlas under vårt 50 dagars glidande medelvärde, varpå MA 100 inväntar strax under nuvarande handelsnivå vid 165 kronor.

Bolaget kommenterade så sent som i veckan till Dagens Industri att man arbetar aktivt med att hitta bolag som kan komplettera dagens verksamhet.

”De senaste åren har vi lagt en stor del av investeringarna på att bygga en stark position inom Marin och inom Energi och allt annat lika prioriterar vi nu vårt tredje område Food & Water”, sade bolagets vd Tom Erixson till DI.

Samtidigt lyftes det fram att trots hög prislapp på förvärv, behöver det inte vara en ”dealbreaker” om bolaget kompletterar Alfa Lavals struktur.

Alfa Laval
Ticker ALFA
Senaste 170.10 kr
Marknad OMXS Large Cap
P/E 33.1
Direkt avk. 2.5%

 

I sin helhet innebär det att vi primärt håller koll på underliggande trendlinje, som just nu utmanas vid 170 kronor. Vi innehar även tydliga stödnivåer inom kort vid 165 och 160 kronor, som är värt att ta i åtanke om genombrott sker.

Vid eventuell rekyl, och uppgång förväntar vi oss att 175 kronor kan komma att uppvisa visst motstånd, då vi har en tydlig balanspunkt kring denna prisnivån sedan vi strax före, och efter vi var på väg att utmana all time high vid 187 kronor i slutet av april.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol ALFA.

Analys: Alfa Laval på väg mot tung stödnivå…?

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto