Home > Analys: Allianz har problem, men kan snabbt vända på steken

Analys: Allianz har problem, men kan snabbt vända på steken

Det finns anledning att hålla ögonen på Allianz den närmaste tiden. Då aktien för närvarande handlas i ett tight intervall precis ovanför ett stöd samtidigt som aktien inte befinner sig alltför långt ifrån tidigare toppar ligger en signal i endera riktning i korten vilken dag som helst! 

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Bank och finanssektorn känns absolut stekhet utifrån ett analytisk perspektiv. Då exempelvis amerikanska bankaktier går in i ett intressant tidsfönster torde detta även gälla dess europeisk motsvarigheter. I dagens analys vänder vi våra blickar mot Allianz, det tyska finansbolaget som även gett namn åt Bayer Munchens hemmaarena.

I det längre perspektivet finns det anledning att misstänka att Allianz påbörjade en större positiv cykel i samband med lågpunkten för aktier under 2009. Från den lågpunkten kan vi nu se fem ganska tydliga vågor uppåt (diagrammet längst ner), vilket är vad som krävs för att ha avslutat eller vara på väg attavsluta en större uppgångsfas, i detta fall en väldigt stor sådan. Samtidigt så pekar trenden fortsatt uppåt men vi är vakna på potentiella signaler för ett avslut av denna trend och tar det hela i etapper.

Allianz (dagsdiagram)
Allianz (dagsdiagram)

Från ett cykel perspektiv så hade vi en intressant tidpunkt helgen kring den 11-12 mars. Faktum är att toppen som kom in den 10 mars fortfarande håller! Från vad vi gick igenom i Gann-skolan så uppfylldes kriterierna för en tidstopp vid detta tillfälle då summan av våg 1-4 idealt ska ligga 360 grader med våg 5. Samtidigt så innebär nu högre priser över toppen den 10 mars en signal om stigande priser ytterligare en tid.

Närmaste aktuella motstånd är i skrivande stund, €172.50 som kom in den 10 mars. Tas denna nivå ut siktar vi på €189 över tid med ett motstånd på vägen vid €183.

På nedsidan har vi stöd vid €169, skulle denna nivå falla kan vi ta sikte på nästa stöd vid €163.

Planen är att se om vi kan få mer på ovansidan i detta nu och i så fall agera på detta. Signalen är en daglig stängning över €172.50, målkursen sätter vi till €189 med en tight nödutgång definierat som en daglig stängning under €169.

Allianz – en överblick
Entré köp €172.50 Ticker ALV
Målkurs €189 Marknad Xetra
Nödutgång €169 P/E (est 2017)  11.2
Senaste €170.25 Direkt avk. (est 2017)  4.6 %

Man kan tänka sig att man skulle kunna ta en kortsiktigt negativ position om stödet i Allianz fallerar, samtidigt har vi inte fått vår 30 dagars regel för omslag i den längre trenden på plats varför vi fortsätter leta positiva positioner. Det är dock viktigt att avvakta tills dess att köpsignalerna är på plats för att inte alldeles för lättvindigt fastna i en första björnattack i en möjlig fräsch negativ trend.

Allianz (veckodiagram)
Allianz (veckodiagram)
Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto