Home > Analys: Apple på väg mot återhämtning…?

Analys: Apple på väg mot återhämtning…?

Apple Inc., i vardagslag benämnt Apple, är ett amerikanskt dator- och hemelektronikföretag grundat 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald G. Wayne. Företaget har cirka 46 600 anställda och omsatte 2009 runt 65 miljarder dollar. Företaget var den 1 juni 2011 värt 321,81 miljarder dollar, vilket gjorde företaget till världens dyraste företag. Den 20 september 2011 gick Apple om ExxonMobil i aktievärde och var därmed världens högst värderade företag. Apple var en av de tidigaste tillverkarna av persondatorer och var bland annat först med att serietillverka datorer med grafiskt användargränssnitt och datormus. Under 1980-talet hårdnade konkurrensen och Apples marknadsandel krympte. Produkterna är kända för sin användarvänlighet, påkostade och eleganta design där även baksidan designats väl

Aktien handlas under det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande medelvärde är fallande. Närmaste motstånd finns vid 480, 502, 551 samt 591 $.  Stöd finns vid 422, 260 samt 317 $.

Apple aktien tillhör en av de stora förlorarna på börsen det senaste halvåret, speciellt med tanke på att Nasdaq börsen bottnade samtidigt som Apple visade en större topp. Aktien har efter toppen vid 705 $ handlats i en tydligt definierad nedåttrend där aktien haft ett flertal kraftiga upprekyler mot den fallande trenden. Under fredagen lyckade aktien forcera motståndet vid den fallande trendlinjen vilket sannolikt indikerar starten av en återhämtning av det tidigare kursfallet.

I ett större perspektiv har aktien visat för stor relativ svaghet jämfört med börsutvecklingen som helhet för att kunna hoppas på något mer än en motreaktion på det översålda läget. Den långsiktiga upptrenden från botten vid 2009 har också brutits vilket indikerar att det senaste halvårets kursfall är mer än en vanlig motrekyl i en långsiktigt stigande trend.

Om återhämtnings scenario infaller kan man förvänta sig en uppgång på mellan 50–61.8 % av den tidigare nedgången vilket ger en potential på uppsidan på mellan 562 -596 $.

Aktien handlas på Nasdaq börsen, under symbol AAPL

Har man tidigare köpt aktien finns det anledning att fundera på att byta till en starkare aktie.

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto