Home > Analys: Apple riskerar att bli fallfrukt

Analys: Apple riskerar att bli fallfrukt

Inga träd växer till himlen och på inga äppelträd hänger frukten för evigt. Apple aktien har frodats väl sedan lågpunkten i maj förra året och även om årstiderna är lättare att bedöma i verkliga livet än på börsen så känns det allt som att temperaturen börjat falla på ett misstänkt sätt. Dags att sätta tänderna i Apple inom kort?

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Apple noterade en lågpunkt den 12 maj 2016, innan aktien tog fart och började stiga. Nu, retrospektivt kan vi konstatera att det sannolikt varit fråga om en impulsiv stigning i Apple-aktien sedan den botten. Och som vi vet så rör sig en positiv trend i fem vågor, tre uppåt och två rekyler emellan de tre uppvågorna. Från lågpunkten i maj ger det oss två scenarion. Ett som indikerar att den positiva trenden är till enda och ett som berättar för oss att det sannolikt är dags för en lite större rekyl även om den större trenden skulle visa sig vara fortsatt positiv.

I bilden nedan ser ni det negativa scenariot, som även passar in på våra tidscykler i och med toppen den 15 maj i år. Faktum är att den sitter mer eller mindre perfekt utifrån en negativ tolkning.

När det gäller priset började Apple stiga från 90 dollar nivån, toppen den 15 maj i år kom in på nära nog 157 dollar eller 180 grader på Gann-hjulet. Sammantaget ger detta ganska tydliga signaler om en klart förhöjd risk att äga Apple i nuläget, i varje fall på medellång sikt.

Tittar vi på de dagliga oscillatorerna i Apple gav de kraftfulla negativa divergenser innan släppet kom i förra veckan.

Apple (dagsdiagram)
Apple (dagsdiagram)

Finns det inget positivt att säga? I en positiv tolkning har Apple aktien nyligen avslutat en tredje våg på uppsidan, en fas som ska följas av en rekyl som borde ta lite tid att verka ut. Den dag Apple stänger över 157 dollar kan vi ta sikte mot 183 dollar som blir nästa hållpunkt. Detta har dock inte skett än och intill denna signal är på plats eller vi får andra positiva indikationer om en vändning så bör Apple betraktas med misstänksamhet.

Innan man rusar åstad och säljer kort så bör man ha koll på 30-dagars regeln. Denna regel säger att en negativ trend behöver bekräftas med en lägre topp en kalendermånad eller mer efter den förra toppen. Denna tidszon är aktiv från idag, imorgon och i övermorgon. Så lite tveksam styrka och ett nytt bryt av vårt Gann-stöd på 146 dollar är signalen för att korta Apple med ett prismål på i första hand 133 dollar. Stoppen kan placeras på 150 dollar.

Den mer aggressiva handlarn kan så klart ta sina chanser redan på innevarande styrka, idealt vrider i så fall Apple ned från 150 dollar nivån. Man får i så fall anpassa stoppar därefter. I matrisen nedan har vi specificerat hållpunkter för det mer konservativa sättet att agera.

 

Apple – en överblick
Entré sälj $146.00 Ticker AAPL
Målkurs $133.00 Marknad Nasdaq
Nödutgång $150.00 P/E (est 2017) 16.2
Senaste $146.43 Direkt avk. (est 2017) 1.7 %
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto