Home > Analys: Assa Abloy överköpt vid kanaltaket

Analys: Assa Abloy överköpt vid kanaltaket

Assa Abloy AB är en multinationell koncern och världsledande inom lås-, säkerhet och dörrlösningar. Den bildades i november 1994 genom sammanslagning av svenska säkerhetskoncernen Securitas låsverksamhet Assa och finländska Metras låsdel Abloy. Securitas delade ut sin andel i Assa till sina egna aktieägare. Samtidigt köptes Abloy in genom en riktad nyemission där Metras aktieägare fick betalt med aktier i det nya sammanslagna bolaget. Sedan Assa Abloy bildades har koncernen vuxit från 3 till 42 miljarder SEK i omsättning genom både organisk och förvärvad tillväxt. Tillväxten har skett under kontinuerlig lönsamhet. Koncernen har idag ca 41 000 medarbetare och en marknadsandel på drygt 10 %. Koncernen finns representerad i alla stora regioner, både på mogna och nya marknader, med ledande positioner i större delen av Europa, Nordamerika och Australien. Totalt finns man i mer än 50 länder.

Den långa trenden i form av 200 dagars glidande medelvärde är stigande. Den korta trenden i form av 40 dagars glidande medelvärde är stigande.

Assa Abloy aktien har visat en makalös uppgång sedan botten runt 70 kr i mars 2009. Aktien har visat en högsta notering på 267 kr vilket innebär är nära en fyrdubbling av kursen. Detta i sig är inget skäl att aktien bör rekylera, men då aktien handlas vid motståndet i taket på både den långa och korta trendkanalen är det sannolikt att en rekylfas startar inom kort. För ett par veckor sedan bildades en doji – candlestick i vecko diagrammet vilket också stödjer ett rekyl scenario framöver. Närmaste stöd på nedsidan finns vid 235 vilket ger en ganska god fallhöjd från dagens nivå på 259 kr. Motstånd finns runt 270 kr.

Har man tidigare köpt aktien är det ett fördelaktigt läge att realisera vinsten. Då sannolikheten är hög för en rekylfas framöver anser vi det vara försent att köpa aktien på dagens nivåer och man bör avvakta den kommande rekylen.

(Veckodiagram)
(Veckodiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto