Home > Analys: Astra Zeneca tvekar efter brutet motstånd…

Analys: Astra Zeneca tvekar efter brutet motstånd…

Astra Zeneca har brutit en historisk toppnotering vilket ger positiva signaler, med reservation gällande en viss tveksamhet vid utbrottet. Så länge som aktien handlas ovanför 540 kr nivån som omvandlats till ett stöd, är sannolikheten god för fortsatt uppgång.

Få våra aktieanalyser kostnadsfritt till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Astra Zeneca mediokra utveckling kan vara mot sitt slut då aktien utlöst en köpsignal i samband med en passering av toppnoteringar från 2001- 2002. Initialt visade aktien viss tveksamhet i utbrottet då aktien efter en passering 540 kr nådde som högst 547 kr, för att därefter fall tillbaka rejält in i det tidigare handelsintervallet.

Stundtals var risken för ett falskt utbrott överhängande då handelsaktiviteten ökade när aktien återigen handlades under utbrottsnivån. Aktien var i utbrottsförsöket hela 12 kr under utbrottsnivån vilket troligtvis satte rejäl press på de som köpte vid utbrottet.

Aktien stängde dock betydligt från dagslägsta och i övre delen av dagens range vilket innebär att köparna stod som segare vid dagens slut. Detta var allt som krävdes för att köparna skulle få förnyat förtroende för ett nytt utbrottsförsök på ovansidan. Detta har lett till en ny toppnotering på 557.50 kr. Tyvärr var denna toppnotering kortvarig då aktien under fredagen i samband med negativt nyhetsflöde återigen fallit tillbaka kraftigt.

Aktien oförmåga att väsentligt och bestående bryta 540 kr är inte ett styrketecken och risken att detta till slut leder till ett falskt utbrott med åtföljande nedgång har ökat väsentligt. Bryter aktien igenom lågpunkten vid 528 kr bör man kliva av eventuella långsiktiga innehav då risken är stor för fortsatt nedgång till i första hand 480 kr.

Så länge som aktien håller sig ovanför 540 har vi en positiv grundinställning.

Den långa trenden i form av 200 dagars glidande medelvärde är stigande. Den korta trenden i form av 40 dagars glidande medelvärde är sidåtgående. Närmaste motstånd finns runt 540 kr. Stöd finns runt 480 följt av 460 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen med symbol AZN.

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto