Home > Analys: Autoliv vid vägskäl

Analys: Autoliv vid vägskäl

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har haft en utförslöpa på börsen sedan årshögstanivån på 472,3 kr den 15 mars. I vår analys av Autoliv den 27 april skrev vi att aktien skulle få en säljsignal om den gick under stödnivån vid 428 kr. Detta skedde också den 4 maj. Autoliv har sedan dess varit nere på 358,5 kr som lägst.

Autoliv, som i skrivande stund handlas på 393,1 kr, ligger nu strax under ett motståndsområde vid ca 397 kr. Skulle aktien stänga över 397 kr får aktien en köpsignal. Då siktar vi på att aktien ska gå upp till det starka motståndsområdet kring ca 428 kr.

Skulle inte detta ske är risken stor att aktien förr eller senare istället letar sig ner till stödområdet kring 358-364 kr igen. Om Autoliv också etablerar sig under den stödnivån får aktien förnyade säljsignaler.

I så fall ser det ut om om Autoliv minst ska gå ner till stödområdet kring 328-332 kr. Blir det en extra orolig börs i höst kan också en stödnivå vid ca 310 kr komma att testas.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är något uppåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan har varit oregelbunden den senaste tiden, men har nu också börjat bli uppåtriktad.

Stochastic-indikatorn ligger på relativt höga nivåer vilket indikerar att aktien håller på att bli överköpt. I och med att aktien också står strax under ett motståndsområde gör detta att aktien nu kan vara lite extra känslig för vinsthemtagningar.

Slutsatsen blir att här vid nuvarande nivåer kan det vara intressant att sälja eventuella kortsiktiga innehav av Autoliv. Särskilt om man är inne på att det finns en risk att sommarrallyt på börsen är i sin slutfas. Se också vår analys av OMXS30 den 1 augusti.

Blankar man dessutom här vid motståndsnivån 397 kr rekommenderar vi en stop loss om aktien stänger över 401 kr. Sikta i så fall på nedgångar till först och främst ca 360 kr.

Skulle Autoliv däremot stänga över 397 kr och få en köpsignal kan man givetvis istället köpa aktien. Köp dock då gärna relativt små positioner. Uthålligheten i en sådan uppgång ser nämligen tveksam ut. Sikta på uppgång till ca 428 kr. Stop loss om aktien stänger under 389 kr.

Autoliv (Dagsdiagram)
Autoliv (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto