Home > Analys av NFP-rapporten för juli 2020

Analys av NFP-rapporten för juli 2020

NFP-rapporten för juli 2020 bekräftade det som president Trump twittrade om förra veckan, nämligen en förstärkt arbetsmarknad. Medan rubrikerna visar att siffrorna slår förväntningarna ger dock detaljerna en mer motsägande bild.

Sedan coronavirus-pandemin nådde västvärlden i februari i år har arbetsmarknaden förändrats fullständigt. Alla länder försökte skydda sina företag och arbetare genom att erbjuda aldrig tidigare skådat stöd från myndigheterna. Den verkliga påverkan som COVID-19-krisen har haft måste dock kunna ses i siffror förr eller senare. Och det var i fredags, då NFP-rapporten kom ut, som detta visade sig.

Stark vändning, men helhetsbilden ser svag ut

NFP-rapporten i juli visade en stark vändning för antalet tillgängliga jobb och arbetslöshetstakten sjönk starkt. Men, det är fortfarande lågt till en full återhämtning, och varje månad som går visar hur instabil situationen är.

Sedan februari 2020 är det de som tjänar minst som har påverkats mest av coronavirus-krisen. Nästan 30% av alla jobb som har gått förlorade går att hittas i denna kategori, och de nya jobb som skapades i juli lyckades bara återställa 3% av denna siffra. Trots det är det goda nyheter att ekonomin öppnar upp igen, och företag har börjat återanställa.

Rapporten följdes noga av marknadsdeltagare på grund av motstridande nyheterna innan släppet av rapporten. Sysselsättningskomponenten i de två ISM-rapporten för juli månad pekade mot svaga NFP-siffror, men president Trump antydde att NFP-rapporten skulle slå förväntningarna. Till följd av det köptes och såldes USD med en blandad ton inför fredagens rapport.

En intressant sak är att informationssektorn, en industri med högre löner som inte påverkades direkt av pandemin, nu är den tredje mest påverkade industrin. Och medan temporära uppsägningar sjunker har permanenta uppsägningar fortsatt att stiga.

Medan det var en blandad rapport finns det uppmuntrande tecken i NFP-rapporten. Exempelvis sjunker all arbetslöshet som inte är temporär. Detta ses som en av de viktigaste variablerna för att tolka NFP-rapporten då den endast fokuserar på permanenta jobbförluster. Denna föll för första gången sedan pandemin startade, vilket är ett uppmuntrande tecken som fick USD att stiga på valutamarknaden.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto