Home > Analys av Von Der Leyens SOTEU-tal

Analys av Von Der Leyens SOTEU-tal

Under hennes första tal om tillståndet i EU (SOTEU) beskrev Ursula von der Leyen unionens utmaningar framöver, samt om deras planer. Allt sammantaget var det ett balanserat tal med många unika insikter, men ett tal som hade kunnat innehålla mer om framtida åtgärder i den gemensamma penningpolitiken.

EU har tagit emot internationella hyllningar för hur de har hanterat coronavirus-krisen. Nu verkar det dock som att en andra våg av infektioner skapar problem, men förberedelserna har lett till en bättre reaktion från vården.

Även svaret från politikerna har förbättrats. EU:s ledare kom överens om gemensam skuldsättning (det vill säga ett embryo till en gemensam penningpolitik) och startade en återhämtningsfond.

Det var dock dessa tre inslag som saknade substans under gårdagens tal. Om det var dags att förstärka vikten av dessa insatser var detta tal en utmärkt möjlighet, men det missade von der Leyen.

Ett par saker som gårdagens tal missade

Som vi tidigare nämnde var konsensus kring en finansiell policy en nyckelfråga för finansiella marknader. Under förhandlingarna inför återhämtningsfonden var det de norra medlemsländerna som bad om fler reformer och löften från de södra medlemsländerna. Med andra ord handlade det inte om konsensus, och kommissionen bör försöka lösa dessa problem innan det är för sent. Igår var det perfekta tillfället att påminna alla om var EU står angående detta, och vilka åtgärder som är planerade. Hittills är det otydligt hur penningpolitiken kommer se ut efter COVID-19-krisen.

Sen har vi även den gröna given. Europa är mitt uppe i ett ambitiöst projekt att sänka koldioxidutsläppen, och igår hade de chansen att skapa ett ännu mer ambitiöst mål. Problemet är dock bristande finansiering (vilket även gäller för digitaliseringsprojekt). Det finns helt enkelt inga pengar då endast medel från MFF (multiannual financial framework) finns tillgängliga för långsiktiga projekt.

Allt sammantaget var det ett balanserat tal från von der Leyen, men ett som misslyckades att bidra med något nytt för finansiella marknader. Starkare ledarskap behövs, men även mer tydlig kommunikation.

Det är en sak att säga att EU-kommissionen höjer sina ambitioner för den gröna given, men en annan att faktiskt säga hur det ska gå till och var pengarna ska komma ifrån. Risken är att detta blir tomma ord som inte följs av konkreta åtgärder.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto