Home > Analys: Bevaka GAP inför potentiell vändning

Analys: Bevaka GAP inför potentiell vändning

Det är långt ifrån alla aktier som stigit till skyarna på de amerikanska aktiemarknaderna på sistone. Det är till och med så att vissa verkar slita hårt för att få fäste och etablera en positiv trend. På Stockholmsbörsen har HM äntligen fått lite luft under vingarna och idag tittar vi på branschkollegan GAP som förvisso satt en större lågpunkt sedan en tid tillbaka men som likt HM är intressant att bevaka för en vändning. Kanske är det dags nu! 

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

GAP markerade en ganska så tydlig botten den 18 maj 2016 vid prisnivån 17 dollar. Detta inträffade efter en kraftfull impulsiv nedgång. På längre sikt är det alltså inte helt osannolikt att aktien ska hemsöka dessa nivåer på nytt. Samtidigt så kan vi av erfarenhet säga att det brukar ta sin lilla tid innan nästa större nedgångsfas påbörjas efter en så pass kraftig nedgång i vad som får anses vara ett relativt stabilt företag.

Sedan den 18 maj 2016 är trenden uppåt i det att nedgången ska korrigeras. I Gann-skolan lärde vi oss att den första uppgångsfasen i en ny trend ska komma in på 360 grader på Gann-hjulet med sista fasen i föregående nedgång. I GAP var den sista fasen i föregående trend, som alltså var negativ, 61 dagar. Att uppgången sedan toppar efter 183 dagar som alltså ligger på samma linje och på samma sida om mittpunkten på Gann-hjulet är ju minst sagt intressant eftersom det sannolikt markerar sluten på den första fasen uppåt.

GAP (dagsdiagram)
GAP (dagsdiagram)

I en positiv trend söker vi en trevågors rörelse på nedsidan, vi fick en första stöt från 17 november till den 30 december varpå marknaden gick i en sidleds rörelse i cirka fyra månader innan det ännu en gång brakade loss på nedsidan. Rent strukturellt har vi alltså nu tre vågor på nedsidan från toppen i november förra året.

Så varför skulle botten komma just nu? Och varför skulle en aktie med ett så otroligt negativt momentum bara vända på klacken här och nu? Frågeställningen är relevant och det är möjligt att det fortsätter trycka på nedåt, samtidigt har vi en mellan fas i korrigeringen som är längre än den första fasen nedåt intill lågpunkten den 30 december. Detta är positivt. Vidare har nu korrigeringen varat ungefär exakt lika länge som den första uppgångsfasen, dvs 183 dagar vilket skapar en 360 dagars relation på Gann-hjulet. Samtidigt är våg a och b i nedgången nu på 360 graders vinkel med c vågen. En trend kan bara vända när allt är på plats och rent teoretiskt finns det en stor möjlighet nu om aktien klarar av att hålla nuvarande nivåer.

Tittar vi på mer klassiska tekniska analys verktyg ser vi att oscillatorerna är körda i botten. En annan väldigt intressant indikator är Bollinger Banden®. Aktien har nu lyckats stänga utanför dessa vilket indikerar att vi bör få minst en studs. Rörelsen på nedsidan förefaller helt enkelt att ha varit alltför överdriven på en relativt kort tidsperiod.

GAP (dagsdiagram)
GAP (dagsdiagram)

För att inte riskera att sitta fast i en regelrätt krasch i GAP vill vi se lite styrka som kan indikera att ovan resonemang och analys har relevans innan vi agerar. En positiv stängning ovanför 22.50 dollar skulle vara en sådan signal. Vår setup möjliggör en tight stop som föreslås placeras vid 21.60 dollar. GAP har signalerat för uppgångar på sikt mot 37 dollar vilket nuläget känns väl optimistiskt även om det inte förvånar oss om det skulle infrias en dag. Vi är i detta läge mer modesta och sätter en målnivå på 25 dollar och tar det sedan därifrån.

 GAP – en överblick
Entré köp $22.50 Ticker GPS
Målkurs $25.00 Marknad NYSE
Nödutgång $21.60 P/E (est 2017)  11.20
Senaste $22.31 Direkt avk. (est 2017) 4.1 %
Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto