Home > Analys: BlackPearl – fortfarande ner!

Analys: BlackPearl – fortfarande ner!

Dags för en uppföljning av tidigare analyser av BlackPearl! Vi vet sedan tidigare att de utvinner olja ur oljesand med mera så låt oss hoppa över detta och gå vidare till de förändringar som skett sedan den förra analysen. Det som har hänt är att bolagets finansiering äntligen verkar bli löst inom kort.

BlackPearl tänker istället för att utveckla det större projektet Blackrod i Albert fokusera på det mindre Onion Lake genom att låna 350Musd som ska kunna finansiera detta projekt fullt ut. Detta låter fint på pappret men liknar också de upplägg som dödade Nordic Mines eller Dannemora. Stora lån tas med hög ränta.

Kalkylerna ser bra ut men man räknar alltid med ett oförändrat råvarupris eller att projektet inte försenas till exempel. När väl problemen kommer sitter bolaget med stora ränteutgifter som måste betalas oavsett hur det går med produktionen eller intjäningen.

Detta är exakt vad som håller på att hända. Oljepriset är varken starkt eller svagt men kommer antagligen dras ner av råvarucykeln inom kort. Värt att notera är också att BlackPearl-aktien gått rakt ner från och med tiden då oljeprisets uppgång avstannade i början på 2011. Om nu oljepriset börjar gå ner istället för sidledes, vad tror ni händer med BlackPearl-aktien? De senaste dagarna har ju till och med oljepriset gått upp till den högsta nivån sedan januari, men Blackpearl har gått ner istället! En bra aktie ska överprestera den under liggande råvaran och inte tvärtom!

Konjunkturen och världens börser världen över verkar också vara på väg ner med hjälp av att dollarn och yenen äntligen verkar stärkas. Sedan tidigare har vi också råvarucykeln som pressar råvarorna nedåt.

Om vi tittar på aktiekursen ser det inte mycket bättre ut där heller. Kursen speglar de farhågor sin nämns ovan och är dessutom nästan på sitt årslägsta i en skarp nedtrend. Om BlackPearl stänger under 12,30 blir det ett nytt årslägsta för året sett till stängningskursen.

Detta är extremt illa. (Eller positivt för blankarna.) Ska man köpa en aktie ska man helst, för att kunna tjäna pengar direkt, köpa den på höga utbrottsnivåer, inte när en aktie gör nya lägstanoteringar i en nedtrend. Detta är dock positivt om man vill blanka aktien just nu.

För de som inte har gjort det går det nog att tjäna lite pengar snabbt framöver när BlackPearl fortsätter ned genom sina lägstanoteringar. Hur långt ner kan det gå då?

Det brukar vara en synd att säga ”hit men inte längre” om aktier i trend men om trenden håller i sig är 8-9 kronor inte orimligt inom en snar framtid, men BlackPearl kan givetvis falla mer än så. För att detta ska ändras behöver BlackPearl röra sig över 14 kronor och upp mot 15 kronor, och stanna där.

BlackPearl
BlackPearl
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto