Home > Analys: BlackPearl – Kasta inte pärlor för svin!

Analys: BlackPearl – Kasta inte pärlor för svin!

BlackPearl hette tidigare Pearl Exploration  men bytte namn i början av 2009 när John Festival tillträdde som ny VD för bolaget. Redan där så skulle man kunna säga att  varningsklockorna började klämta då namnbyte är ett välkänt trick för att locka nya torskar till ett redan dåligt bolag, fast det var ju en fusion mellan två bolag som var skälet till namnbytet då.

De som köpte aktien sedan 2009 och sålde på vägen upp har å andra sidan tjänat rejält med pengar. Bolaget växte å andra sidan då och har från 2009 ökat sin oljeproduktion med nästan det dubbla. Sedan utgången av 2011 har å andra sidan oljeproduktionen inte ökat nämnvärt, och kursen ser ju ut därefter då Blackpearl ska vara ett tillväxtbolag. 2p och 3p reserverna skrevs å andra sidan upp många hundra procent under året så tittar man på mängden potentiell utvinningsbar olja kan kanske Blackpearl vara intressant, fast de som fördjupat sig i oljebranschen lite vet ju hur det brukar vara med 2P och 3P reserver. De kanske finns där, eller kanske inte. Marknaden struntar iallafall blankt i det.

Det blev dessutom förlust för sista kvartalet 2012 och kostnaderna bara ökar. Man kan undra hur de ska kunna fixa finansieringen av sina projekt? Tungolja är ju inte direkt lätt att få upp, och inte heller får man lika bra betalt för den som för bra ”light sweet crude”-olja. För att göra saken värre är Blackpearl helt och hållet ohedgade mot oljepriset!

Det enda positiva är att Blackpearl är obelånade och har pengareserver som väntas räcka i ett och ett halvt år, men detta är ju med nuvarande oljeprisnivåer. Börsen  har ju dessutom stigit krafigt på senare tid vilket har fått med sig oljepriset, även om oljan har haft en ljummen utveckling på senare tid och i praktiken pendlat i ett stort spann och legat stilla. Blackpearlaktien klarar med andra ord inte ens att följa oljeprisutvecklingen längre, för att inte tala om börsutvecklingen! Man kan då ställa sig frågan vad som kommer att hända om börsen slutar gå upp snart? Oljepriset är ju väldigt konjunkturkänsligt så det kommer antagligen falla med börsen isåfall. Vad ska Blackpearl ta sig till Om oljepriset sjunker med 35%? En nyemission kanske? Sådant brukar inte marknaden gilla.

Det finns redan en mängd bolag i olje- och gruvsektorn som ansågs ha väldigt bra framtidsutsikter som redan har fått finansieringsproblem som Northland Resources eller Dannemora Mineral. Blackpearl står antagligen på tur om ett tag. Marknaden verkar tycka något liknande iallafall med tanke på kursutvecklingen.

Hela sektorn är dessutom ett svart hål enbart sett till miljö- och politiska skäl.

Vad gäller kursen är det nu i efterhand tydligt att toppen 2011 var en klar urblåsningstopp och aktien är i en nedgångsfas sedan dess, trots att börsen har gått upp. Bara det är extremt illa. Aktien är just nu i sin skarpaste nedgångsfas där alla ”rullande kullar” har skiftat över till ett totalt ras: Folk börjar inse att loppet är kört och kastar in handduken. Så trots den branta nedgången i närtid borde vi ha lika mycket kvar, kanske utan en endaste rekyl. Jag ogillar att säga hit men inte längre eller slänga mig med målkurser men 8 kronor, hur känns det?

Om jag just hittade aktien i detta nu och skulle sälja skulle jag använda mig av en tidsingång så att den första blankningen delas upp i två delar så att man inte säljer på botten, vilket tyvärr alltid är en risk. Det bästa är ju alltid att sälja något efter en rekyl fast då missar man ofta lägen som är ”för bra”. (Jag  köper t.ex. alltid stegvis och snittar upp mig och vice versa.)

Jesse Livermore får avsluta denna artikel igen. ”En aktie står aldrig för högt för att köpas och aldrig lågt nog för att inte blankas.

Analys BlackPearl
BlackPearl (Öppna diagram i TP Trader)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto