Home > Analys: Blanka SEB

Analys: Blanka SEB

SEB ligger i en fallande trend som håller på att intensifiera och det är troligt att aktien fortsätter nedåt givet minska svaghet på marknaden.

 
Banksektorn har genomsyrats av   fallande intäkter och resultat detta året. Det låga ränteläget sätter djupa spår i lönsamheten på inlåning och företagens brist på krediter ger stagnerande volymutveckling. De segment som har gått bäst är företagsutlåning och bolån, vilket inte är förvånande med tanke på de brant stigande fastighetspriserna. Dessa håller i skrivande stund på att avmattas och det talas om ett trendbrott i media. Även om prisnedgången än så länge är ytterst marginell finns det goda skäl att tro att aktien kommer ha det ytterst svårt ifall prisnedgången håller i sig.

SEB har handlats i ett rätt så snävt intervall enda sedan oktober med slutpriser mellan 87,65 och 94,05 kronor vilket kan betraktas som väldigt lite med tanke på börsens volatilitet under samma period.  Speciellt har aktiekursen saknat styrka på uppsidan vilket aldrig är ett gott tecken. Man kan säga att en större upprekyl helt och hållet har uteblivit när börsen har rekylerat uppåt. Detta är exakt vad man tittar efter när man väljer aktier att blanka. Viktigt är också att volymen har varit ökande i nedgångsfaserna vilket bekräftar den fallande trenden.

Skall man blanka SEB är det bäst att vänta tills absolut rätt läge då aktien bryter ner från sitt intervall och börsen faller. Det tjänar ingenting till att försöka vara först på bollen och blanka högt om man inte är säker på att börsen  just faller. Just nu är trenden för Omxs30 väldigt svagt nedåt enligt 200-dagars glidande medelvärde men detta kan ändras snabbt beroende på åt vilket håll börsen går. Det sista kvartalet på året brukar också vara starkt på börsen vilket ger ytterligare skäl till att ta det säkra före det osäkra. Ifall SEB börjar röra sig mot och bryter ned genom 88 kronor skall detta ses som ett ypperligt läge att blanka. Ett extra plus är att volatiliteten i aktien är liten, vilket inte brukar vara fallet när en aktie uppvisar en fallande trend.

SEB handlas just nu i 89,05 kronor.

SEB A

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.