Home > Analys: Blankningsläge i OMXS30

Analys: Blankningsläge i OMXS30

OMXS30 har tidigare fått ett stort antal säljsignaler och befinner sig i en nedåtgående trend. Inom denna trend gör nu OMXS30 en kraftig uppåtrekyl och närmar sig ett starkt motståndsområde vid 993-1 004. Därför rekommenderar vi att man blankar OMXS30 på denna uppgång.

OMXS30 har varit nere på 955,01 som lägst de senaste dagarna och har sedan dess gjort en kraftig uppåt rekyl. OMXS30 står i skrivande stund i 989,85.

Vi har i tidigare analyser av OMXS30 rekommenderat att man använder eventuella uppgångar till att blanka indexet. Detta fortsätter vi med.

Särskilt med tanke på att OMXS30 nu närmar sig ett starkt motståndsområde kring 993-1 004. Risk-reward förhållandet för en blankning blir nämligen gynnsamt här om man sätter en stop loss alldeles över motståndsområdet.

Gårdagens kraftiga uppgång på 2,2% skedde också  under en relativt blygsam handelsvolym, endast 10 miljarder SEK. Detta stärker bilden av att det bara rör sig om en uppåtrekyl inom en nedåtgående trend.

Man kan jämföra detta med handelsvolymen i fredags på nära 15 miljarder SEK när OMXS30 gick ner med 3,1%. Dessutom var fredagen en klämdag vilket borde ha gjort att handeln allt annat lika borde ha varit betydligt mer blygsam.

Ner under stor handelsvolym och upp under liten är ett tydligt negativ signal för den kommande börsutvecklingen.

OMXS30 har förutom motståndområdet kring 993-1 004 sedan också ett starkt motståndsområde kring 1 055-1071. Lite viktigare stödområden finns vid ca 927 och ca 873.

Skulle denna nedgång från 1 071 vara av samma storlek som nedgången från 1 127 till 1 004 så skulle OMXS30 gå ner till ca 950. Därför siktar vi på att OMXS30 riskerar att gå ner till minst 927-950 området.

Både den långa och den korta trenden är enligt våra definitioner, lutningen på 200 dagars respektive 20 dagars medeltalskurvorna, är nedåtriktade. Den långa trenden visar i och för sig vissa tecken på att vilja flacka ur, men vi får se om detta blir bestående.

Stochastic-indikatorn visar att OMXS30 varit betydligt översålt. Detta är dock ingen köpsignal i sig självt. Indexet kan nämligen fortsätta vara översålt en längre tid om det kommit in en stark trend. Däremot visar det att OMXS30 då har det lättare kan göra uppåtrekyler inom den nedåtgående trenden.

OMXS30 gör nu också stora kast fram och tillbaka inom den nedåtgående trenden. Detta är något som vi sedan en längre tid varnat för i våra analyser. Vi får nog också vara beredda på att få fortsätta leva med dessa stora svängningar den närmaste tiden.

Den höga volatiliteten öppnar emellertid också upp för många bra tradingtillfällen för den aktive placeraren. För dessa rekommenderar vi att göra vinsthemtagning då och då på sina korta positioner. Sedan kan man gå kort igen på eventuella uppåtrekyler i marknaden.

Samtidigt är det då extra viktigt att vara disciplinerad med sin riskhantering. Så bevaka gärna dina stop losser extra noga och ta hellre för små positioner än för stora.

Vi rekommenderar alltså att man använder denna uppåtrekyl till att blanka OMXS30. Sikta på nedgångar till minst 927-950. Stop loss om OMXS30 stänger över 1 004.

Flytta också ner stop lossen allteftersom positionen visar mer och mer vinst.

Följ Tradingportalens analyser och nyheter på Twitter: @tradingportalen

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. Citi First LONGOMX BI CIT*
Handla OMXS30 för nedgång med tex. Citi First SHORTOMX AF CIT*
OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.