Home > Analys: Boliden – svag, svagare, svagast

Analys: Boliden – svag, svagare, svagast

Börsuppgången stannade förra gången just då Dow Jones gjorde nya högstanoteringar och rallyt har blivit väldigt utdraget. Alla ligger långa. Även om den större uppgången fortsätter kommer det att komma rekyler. Detta borde ske snart.

Om man då ska välja aktier att blanka passar Boliden utmärkt. När väl en rekyl på börsen kommer lär gruvbolagen ta den hårdaste smällen då råvarucykeln redan sätter press på metallpriserna. När väl börsen också börjar gå ner är gruvbolagen helt utan stöd.

Detta har redan märkts på Boliden-aktien som redan har börjat gå ner. Ett sådant mönster brukar bara visa sig i slutet på en börsuppgång då proffsen redan säljer de sämsta bolagen först. Alla bolag behöver inte heller toppa ut samtidigt.

Man vill sälja de sämst presterande aktierna just på grund av att de går dåligt. Folk gillar oftast att vända på detta som om det fanns någon gravitation på börsen vilket skulle göra att de dåliga aktierna studsar upp, men oftast är det precis tvärtom. Det brukar istället löna sig att köpa aktier på sina högstanoteringar och sälja när de gör nya lägstanoteringar.

Vad som sker med Boliden nu är att aktien presterar dåligt mot börsen sett från alla tidsperspektiv ner till under dagen jämfört med vad som brukar vara normalt med Bolidens beta. Ägarbilden är också svag. Det finns ingen stark ägare reda att hålla aktien uppe om den pressas för hårt. Istället finns som största ägare olika fonder och pensionsbolag som mer än gärna lånar ut alla sina aktier till blankare.

För företaget Boliden ser det inte så mycket bättre ut heller. Lägre produktion och produktionsstörningar har gjort att vinsterna börjar försvinna. Ädelmetallhalterna per ton malm minskar också i flera gruvor, så de får ut mindre även om de bryter samma mängd malm.

Lejonen i Afrika väljer inte att attackera en frisk buffel om de har en svag eller skadad sådan att ge sig på istället. Orsaken är enkel: Det är lätt byte jämfört med risken att skada sig ifall de skulle ge sig på ett byte som kan försvara sig. På börsen är det likadant.

Boliden dagsdiagram
Boliden dagsdiagram
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto