Home > Analys: Börsen reagerar negativt på Elektas rapport

Analys: Börsen reagerar negativt på Elektas rapport

Elekta AB befinner sig i en fallande trend efter trendbrottet under oktober månad. Aktien rapporterade under gårdagen vilket fick ett negativt mottagande i enlighet med den sjunkande trenden och vi siktar in oss på ett test av 90 kr nivån inom kort.

Sammanfattning från analytiker ”Det var en blandad kompott. Orderingången var en lättnad efter det svaga första kvartalet. Däremot var rörelseresultatet sämre då bruttomarginalen var något svagare. Bolaget pratar om lägre Gammaknivsleveranser och det slår hårt mot bruttomarginalen då Gammakniven är en högmarginalprodukt. Dock borde man kanske uppmärksamma tillväxten i orderingången mer då det fanns farhågor kring denna efter Varians svaga siffror”. Rörelseresultatet inklusive engångsposter blev 304 miljoner kronor i jämförelse med analytikernas förväntningar på 423 miljoner kronor.

Aktien handlas under det långsiktigt utplanande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande är starkt fallande. Närmaste stöd finns vid tidigare bottnar runt 90 kr.  Motstånd finns vid återtest underifrån av den fallande trenden runt 98 kr.

Elekta aktien bröt den långsiktigt stigande trenden under oktober månad. Vi poängterade att aktien stod inför ett avgörande test underifrån, och en oförmåga att etablera sig ovanför 102-104 kr intervallet bekräftade att huvudtrenden vänt. Med facit i hand toppade aktien ur vid 104 kr och har därefter visat en lägre lågpunkt vilket bekräftar den fallande huvudtrenden.

Upprekyler betraktas numera som tillfälliga hack i en etablerad nedtrend och vi ser en god möjlighet till en blankning i närheten av motståndet vid den fallande trenden runt 98 kr. En stoploss placeras förslagsvis vid 102 kr.

Den fallande trenden visar en tydligt definierad trendkanal där kanalbotten agerar som stöd vid utförsäljningar och kanaltaket som motstånd vid tillfälliga kursrusningar i aktien. Så länge som aktien handlas under 100 kr nivån räknar vi med fortsatt nedgång i aktien.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B.

Nyckeltal Elekta P/E P/S P/B Direktav. Utdelning Vinst/aktie Eget kapital
26,3 (11,89) 3,3 (2,66) 6,3 (4,60) 2,2 (2,10) 2 3,47 14,52
Tal inom parentes avser branschsnitt
(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto