Home > Analys: Bullish engulfing candlestick i Elekta ger positiva signaler.

Analys: Bullish engulfing candlestick i Elekta ger positiva signaler.

Elekta steg kraftigt under tisdagen efter rykten om att Philips letar uppköpsobjekt i sektorn. Tekniskt sett bildades en bullish engulfing candlestick under kraftigt ökad omsättning vilket utlöst en köpsignal.

Få våra aktieanalyser kostnadsfritt till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Elekta aktien handlas i en fallande huvudtrend efter en dubbeltopp runt 116 kr från augusti 2013.

Under maj månad accelererade säljtrycket i samband med ett större gap bildades mellan 75 och 63.60 kr vilket tagit aktien ned till en lågpunkt på 50.60 kr i slutet av juni.

Aktien har därefter handlats i en kortare upptrend där aktien under tisdagens handel forcerade motståndet runt 59 kr och bildade en bullish engulfing candlestick formation under kraftigt ökad omsättning. Detta har utlöst en köpsignal som på sikt har potential att ta aktien vidare uppåt för en gap täckning vid 75 kr. Uppsidan är således attraktiv i förhållande till risken för en etablering under stödet vid 59 kr.

En idealisk ingångsnivå vore ett köp på rekyl ned mot 59 kr men gårdagens starka avslutning efter en lägsta notering på 59.50 kr indikerar att botten sannolikt redan är gjord inför en ny uppgångsfas. Med bakgrund av detta föreslås en alternativ ingångsnivå på 62 kr med lägre kvantitet då nödutgången är procentuellt sett långt ifrån tänkt ingångskurs, förslagsvis runt 56.50 kr. Målkurs sätts konservativt till 72.50 kr.

Anledningen till uppgången sägs vara rykten om att Philips letar uppköpsobjekt i sektorn vilket var den trigger aktien behövde för att med kraft forcera motståndet runt 59 kr. Så länge som aktien handlas ovanför denna nivå är förutsättningarna goda för fortsatt uppgång. Skulle aktien mot förmodan återigen ta sig under stödet vid 59 kr är detta ett svaghetstecken men det är först vid en notering under 56.80 kr som det positiva scenariot sönderslås.

Aktien handlas under det långsiktigt fallande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande medelvärde är svagt stigande. Närmaste stöd finns runt 59 kr. Motstånd vid 63.60, 73 samt 75 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol EKTA B.

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto